logo F1online.sk

Vasseur o spolupráci Sauberu a Audi: Oni sa postarajú o motor, my o zvyšok

Frédéric Vasseur
© DPPI/Alfa Romeo
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 11. 2022

Len prednedávnom sa potvrdilo to, o čom sa už dlhšie špekulovalo. Tím Sauber, ktorý v tejto sezóne pôsobí pod názvom Alfa Romeo, sa od roku 2026 spojí s nemeckou automobilkou Audi. Šéf stajne z Hinwilu Frédéric Vasseur poodhalil, ako bude táto spolupráca prebiehať.

Sauber a Audi sa podľa všetkého vydajú po stopách Alpinu, ktorý vyrába motory vo francúzskom Viry, zatiaľ čo za šasi nesie zodpovednosť základňa v Enstone vo Veľkej Británii. 

„Po prvé, úplne rozdelíme operácie,“ nechal sa počuť Frédéric Vasseur pre médiá. „V Neuburgu [v sídle Audi] budú mať na starosti motor, v Hinwile sa postarajú o podvozok a o to, ako sa bude auto správať na trati.“

Pred tým, než sa Sauber zlúči s Audi, musí švajčiarsky celok učiniť ešte pár konkrétnych krokov. Po tom, čo po sezóne 2023 ukončí svoju spoluprácu s Alfa Romeo, sa vráti k svojmu pôvodnému názvu a začne s rozširovaním tímu. Len tak sa totiž môže splniť cieľ nemeckej automobilky, ktorá si predsavzala bojovať o víťazstvá už do troch rokov od začiatku svojho pôsobenia v najvyššej motoristickej súťaži.

Vasseur tiež potvrdil, že Audi odkúpi istý podiel Sauberu. „V budúcnosti odkúpia určité akcie spoločnosti, ale podrobnosti sme nezverejnili a ani tak neurobím,“ vysvetlil 54-ročný Francúz.

„Myslím si, že sa jedná o dobrý spôsob, akým riadiť tím. Vychádzali sme z toho, čo v minulosti fungovalo pri iných tímoch. Pre mňa však nie je najdôležitejšie to, kto má aký podiel v tíme, alebo kto koho riadi. Najdôležitejšie je to, ako máte nastavené myslenie. Je dôležité, aby sme vytvorili dobrú stratégiu, aby sme boli jednotní a aby sme nemali medzi sebou konflikty,“ dodal Vasseur.