logo F1online.sk

Napredovanie Mercedesu nás nijako neznepokojuje, hovorí Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 11. 2022

Ferrari vstúpilo do sezóny v plnej paráde. Maranellský tím sa javil byť najrýchlejším celkom na štartovom poli, následne bol považovaný za veľkého vyzývateľa Red Bullu v boji o majstrovský titul. V súčasnosti je Scuderia po výkonnostnej stránke až niekde na úrovni Mercedesu, pred ktorým si ale v šampionáte drží pomerne pohodlný 40-bodový náskok. Mattia Binotto tvrdí, že progresom nemeckého giganta znepokojený nie je.

V Ferrari sa totiž už plne sústredia na nasledujúci ročník, pričom vývojové práce na tohtoročnom monoposte boli dávno ukončené. Práve z tohto dôvodu vraj tím z Brackley napreduje, zatiaľ čo Ferrari stagnuje.

„Mercedes napreduje, pretože vyvinul auto viac ako my,“ uviedol Binotto. „Sami dobre vieme, že vývoj tohto auta sme zastavili pomerne skoro, a to z toho dôvodu, aby sme sa mohli zamerať na rok 2023. Rýchlosť vo vývoji ma preto príliš neznepokojuje, pretože viem, kedy sme skončili s vývojom my.“

Ferrari triumfovalo naposledy ešte v júli, keď preteky v Silverstone ovládol Carlos Sainz. Odvtedy sa z víťazstiev tešil výlučne Red Bull, prevažne zásluhou Maxa Verstappena. Tím z Maranella sa síce po pretekoch v Rakúsku dušoval, že pokojne môže vyhrať všetky zo zostávajúcich veľkých cien, avšak opak bol pravdou. Nielenže už nezvíťazil ani raz, ale ani len nebol v hre o prvenstvo. Binotto však nevidí dôvod na obavy.

„Keď sa poobhliadnem na posledných pár pretekov, nebolo to vždy skvelé, ale myslím si, že v Singapure sme boli veľmi konkurencieschopní,“ uviedol 53-ročný Talian. „V Japonsku sa jazdilo na vode a my sme neboli takí rýchli, no určite sa nejednalo o žiadnu drámu a obzvlášť nie v kvalifikácii. Myslím si, že v USA v Austine sme boli konkurencieschopní v kvalifikácii, no v pretekoch sme očakávali viac.“

„V Mexiku to bolo oveľa horšie, no nemyslím si, že sa jedná o nejaký trend, pretože v Singapure sme boli konkurencieschopní, v Japonsku to tiež nebolo také zlé a v USA sa nám darilo v kvalifikácii,“ poznamenal šéf Ferrari.

„Najprv sa však musíme pokúsiť zanalyzovať, čo sa deje, v čom bol hlavný problém v Mexiku, a pokúsiť sa byť čo najviac konkurencieschopní aspoň v posledných dvoch pretekoch, vrátane Sao Paula. Dúfame, že tam budeme konkurencieschopní a že zabojujeme o dobrý výsledok,“ dodal Binotto.