logo F1online.skF1online.sk

V Mercedese by si vybrali víťazstvo pred celkovým druhým miestom

George Russell pred Charlesom Leclercom
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 11. 2022

Čo je cennejšie? Celkové druhé miesto v Pohári konštruktérov bez jediného víťazstva alebo celkové tretie miesto s jedným víťazstvom? Z korporátneho pohľadu zrejme to prvé, zo športového to druhé. Šéf Mercedesu Toto Wolff by si pre svoj tím radšej vybral druhú možnosť.

Nezabudnime pritom, že celkové tretie miesto je v súčasnej Formule 1 tak nejak lepšie než druhé. Mercedes určite nie je tímom, ktorý bude potrebovať dodatočné financie z prize money, avšak podľa súčasných športových pravidiel prináleží celkovo tretiemu väčší priestor na vývoj vo veternom tuneli a na CFD. Ak by Mercedes skončil celkovo tretí, dostane viac hodín než druhé Ferrari.

Šéf stajne Toto Wolff by si možno aj preto radšej vybral nevídané pokračovanie šnúry Mercedesu, ktorý v priebehu jednej sezóny vyhral aspoň raz zakaždým od roku 2012. Nezabúdajme tiež, že Lewis Hamilton vo svojej kariére ani raz nezažil sezónu bez víťazstva.

„Víťazstvo by bolo potvrdením toho, že naše auto je späť v boji o víťazstvá,“ prehlásil Wolff. „Druhé miesto môžete získať aj vďaka zaváhaniam ostatných, kým vy pokračujete v zbieraní bodov.“

To však na druhej strane určite neznamená, že by šéf Mercedesu prípadným druhým miestom v Pohári konštruktérov pohrdol. „Určite by sa jednalo o určitú cenu útechy, pretože Ferrari malo na začiatku sezóny najrýchlejšie auto. Skončiť pred nimi by bolo skvelé, ale ako som povedal, to nie je našou hlavnou prioritou. Tou je pochopiť auto a poslať na trať rýchly stroj,“ vysvetlil Wolff.

Mercedes mal v Austine aj Mexiku dosť dobrú formu a podarilo sa mu zdolať Ferrari, hoci strategické rozhodnutia neboli na týchto dvoch podujatiach úplne bezchybné, tímu dodali sebadôveru.

„Sme pretekári a keď to vidíme pred sebou, chceme si to vziať. Vždy je tu preto určité sklamanie, keď sa to nepodarí. Prešli sme si však veľmi dlhú cestu, pretekáme o víťazstvo, dostávame obe autá na pódium a Ferrari je za nami. Musíte zostať pokorní a zároveň sa snažiť dotknúť hviezd,“ povedal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia