logo F1online.sk

Hamilton sa zamýšľa nad stratégiou: Vyslovene na ňu som sa spytoval

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2022

Mercedesu unikla obrovská príležitosť zaknihovať prvý triumf v sezóne. Podobne ako v Austine mu ho vyfúkol Max Verstappen, no zatiaľ čo v USA si Mercedes nemohol nič vyčítať, po tomto víkende budú v Brackley krútiť hlavami. Lewis Hamilton ňou krúti už teraz.

Štartovať v Mexiku z pole position je obyčajne nevďačná úloha. Keďže do prvej zákruty je to až 811 metrov, veľmi často sa víťazovi kvalifikácie stane, že už pred prvou zákrutou príde o svoju pozíciu.

To sa však nestalo Maxovi Verstappenovi, ktorý v snahe udržať si pozíciu na trati nasadil mäkké pneumatiky, ktoré jazdcovi na štarte pomôžu získať extra osem metrov. Mercedesy na pomalších mediumkách nevyužili zákryt a museli sa zoradiť za Verstappenom. Red Bull navyše potešil Pérez, ktorý zo štartu na softoch profitoval a rozdelil súperov.

Lewis Hamilton bol v prvom stinte veľmi rýchly. Max Verstappen sa mu nedokázal vzdialiť a napokon musel prezuť. A hoci Hamilton mal stredne tvrdé pneumatiky, zastavil už o štyri kolá neskôr. Tým sa síce vyhol pádu za Sergia Péreza, no spečatil svoj osud, aj keď inžinieri o tom ešte netušili.

Sedemnásobný majster sveta tak bude odchádzať z Mexika mierne sklamaný, že Mercedes si nezvolil optimálnu stratégiu, ktorú jednoznačne tvorila kombinácia soft/medium. “Myslím si, že áno,” prikývol Lewis Hamilton po otázke, či s inou stratégiou to mohlo dopadnúť lepšie. “Keď som mal obutú stredne tvrdú zmes, tak som nemal takmer žiadnu degradáciu, keď ma zavolali do boxov.”

“Mali sme byť na mäkkej zmesi. A vyslovene som sa na toto pýtal, že možno aspoň jeden z nás, Mercedesov, by mal byť na mäkkých pneumatikách a útočiť,” prezradil. Strieborné šípy mali buď veľké oči a nasadením mediumiek chceli získať double, alebo sa prerátali a nesprávne odhadli, koľko toho vlastne vydržia mäkké a stredne tvrdé pneumatiky.

Hamilton hneď na štarte pocítil úzkosť. “Keď si všetci za nami sňali dečky zo svojich pneumatík a zbadal som, že obuli softy, pomyslel som si, že to je v keli. Dnes sme možno prehrali, ale aj tak sme získali cenné body.”

A hoci od spokojnosti bude mať ďaleko, niečo ho predsa len potešilo. “Vidíme veľmi veľa pozitív. Naše vylepšenia v posledných pretekoch fungovali skutočne dobre. Ešte stále sa musíme zlepšiť, čo sa nám zrejme nepodarí v zostávajúcej časti tohto roka, ale presne vieme, v čom sa musíme zlepšiť do nasledujúcej sezóny. To je dobré.”

Súvisiace články