logo F1online.sk

Dnes sme všetko maximalizovali, a práve to bolí, hovorí Leclerc

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2022

Takmer dokonalé déjà vu pre Ferrari v Mexiku. V minulej sezóne bol tento tím na čele stredu poľa, hneď za Red Bullom a Mercedesom. Po roku to musel byť pre pilotov Scuderie veľmi podobný pocit. Červené monoposty nemali v Mexiku absolútne žiadnu šancu a do cieľa prišli s minútovou stratou na víťaza. Žiadne technické problémy, strategické alebo iné chyby za tým však nehľadajte.

V roku 2021 stratil Charles Leclerc v cieli Veľkej ceny Mexika na víťaza 81 sekúnd, o rok neskôr to bolo 68 sekúnd. Jeho tímový kolega Carlos Sainz nedopadol v tomto roku o nič lepšie, keď skončil 58 sekúnd za najlepším.

Veľa sa hovorí o tom, čo stojí za výpadkom Ferrari v Mexiku. Už v kvalifikácii to nebola žiadna sláva a väčšina jazykov to prisudzuje problémovému turbu. Ferrari skrátka muselo znížiť výkon, aby ochránilo motor a vôbec došlo do cieľa. Tifosi sa teraz budú modliť, aby to bola pravda a v Brazílii či Abú Zabí ich už podobný horor nečaká. V Mexiku sme však skutočne videli ich čisté tempo.

„Nie, nie, žiadne problémy a práve o tom to je,“ povedal po pretekoch pilot tímu Carlos Sainz. „Tento víkend sme boli skrátka pomalí. Poznáme kompromisy, ktoré sme museli pred víkendom zvoliť s naším autom a motorom. Vedeli sme, že s nadmorskou výškou stratíme dosť veľa výkonnosti a bolo to ešte výraznejšie, než sme očakávali. Skrátka sme nemali tempo.“

„Aspoň som odjazdil celé preteky, dobré preteky, manažoval svoje tempo, naučil sa niečo o aute, skrátka toto všetko budem brať ako pozitívum a uistíme sa, že v Brazílii a Abú Zabí budeme mať opäť rýchlosť,“ dodal Sainz.

Na základe vonkajšieho pozorovania si trúfame povedať, že jeho tímový kolega Charles Leclerc stráca svoj tradičný optimizmus. Monačan bol posledné dva roky pred novinármi vždy povzbudivo naladený, ale v posledných týždňoch sa to nejak stráca.

Leclerc dostal po pretekoch otázku, či môže uistiť Tifosi, že tento výkon bol iba výnimkou. „Istotne to bolo zložité, ale prial by som si, aby som mohol povedať, že to bola výnimka. Čo však skutočne bolí, je skutočnosť, že dnes sa nám podarilo maximalizovať absolútne všetko. A hoci sa nám to podarilo, skončili sme minútu za Maxom, čo je obrovský rozdiel,“ prehlásil po pretekoch Leclerc.

„Potrebujeme sa na to pozrieť a zlepšiť naše zlé dni, pretože keď máme zvlášť v nedeľu zlý deň, obvykle je to naozaj zlý deň. Dnes som mal pocit, že mám nejaké vysvetlenia a sú tu tiež trochu výnimočné podmienky. Len dúfam, že v Brazílii sa nám podarí vrátiť späť k našej obvyklej úrovni výkonnosti,“ dodal monacký pretekár.