logo F1online.skF1online.sk

Tento rok sa mi stalo všetko, čo sa mi mohlo stať, zúfa Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková28. 10. 2022

Carlos Sainz momentálne prežíva katastrofálne obdobie, keď čelil dvom vypadnutiam v rade. Pred nami je však nový súťažný víkend a pilot Ferrari je naladený pozitívne. Verí, že kvôli vysokej nadmorskej výške a riedkemu vzduchu bude môcť Scuderia vyzvať na súboj Mercedes, ako aj Red Bull.

Španielsky pilot má za sebou dve nešťastné odstúpenia z pretekov. Najprv počas daždivého podujatia v Suzuke stratil kontrolu nad svojím vozidlom a pred týždňom ho na Veľkej cene USA postretla smola, keď doňho hneď v prvej zákrute vrazil George Russell.

Jazdec Mercedesu za to dostal päťsekundovú penalizáciu, ktorú si odpykal pri svojej prvej zastávke v boxoch, pričom napokon skončil na piatom mieste. Sainz sa domnieva, že Russell mal dostať väčší trest, zároveň však ocenil, že ho Brit hneď po pretekoch vyhľadal a ospravedlnil sa mu.

„Samozrejme, slúži mu ku cti, že sa prišiel ospravedlniť hneď po pretekoch. Vždy to rešpektujem. Neznamená to však, že som spokojný. Myslím si, že FIA bola k nemu možno trochu mierna, keď uvážime tie následky,“ povedal Sainz.

Na otázku, či mohol urobiť niečo, aby sa kontaktu vyhol, pilot Ferrari odpovedal: „Nemyslím si, že som mohol urobiť niečo úplne odlišné. Bol som uprostred súboja s Maxom, pričom Max zrejme musel na výjazde zo zákruty veľa brzdiť. Obaja sme už vychádzali zo zákruty, zatiaľ čo George ešte ani nestihol zákrutu prejsť a narazil do mňa, čo je škoda.“

„Po pretekoch som bol frustrovaný. Ale samozrejme, prijal som Georgeove ospravedlnenie, pretože to od neho bolo správne. Ale áno, nebolo nič, čo by som mohol urobiť inak,“ tvrdí Sainz.

Rodák z Madridu priznáva, že zrážku s Russellom radí medzi najťažšie chvíle tejto sezóny. „Bolo to veľké sklamanie, pretože dovtedy prebiehal víkend perfektne (Sainz získal pole position, pozn. red.). Preto nesiete naozaj ťažko, keď vám preteky zničí niečo, čo nemôžete ovplyvniť. Tento rok sa mi to stalo už niekoľkokrát, preto je obzvlášť frustrujúce, keď ani poriadne nepretekáte, pretože na to tam všetci chodíme. Ale tak to niekedy v motoristickom športe alebo v živote chodí, prechádzate ťažkými a ľahšími obdobiami.“

Pozitívne však je, že v druhej polovici ročníka došlo u Sainza k viditeľnému zlepšeniu. „Vyzerá to tak, že tento rok sa mi stalo všetko, čo sa mi mohlo stať. Dúfam, že v budúcom roku pôjde všetko hladko. Pozitívne je, že mám rýchlosť. To je vec, vďaka ktorej som tento rok oveľa pokojnejší. Teší ma skutočnosť, že som sa dokázal vrátiť do hry po veľmi ťažkom začiatku sezóny, vylepšil som svoj jazdecký štýl či nastavenie auta.“

Zrazu súperím s dvoma chlapcami, ktorí sú momentálne vo forme, teda s Charlesom a Maxom. To, že ich môžem poraziť a bojovať s nimi o pole position, ma upokojuje. Ak do mňa budú neustále narážať v prvých zákrutách alebo budem z akýchkoľvek dôvodov stále DNF, je to frustrujúce, ale nie na dlho, keď viem, že mám rýchlosť. Za normálnych okolností vám šport skôr či neskôr vráti to, čo vám vzal. Takže v tomto zmysle to beriem pozitívne,“ hovorí 28-ročný pilot.

Optimisticky hľadí aj na najbližšie preteky v Mexiku. „Podľa môjho názoru existuje veľká šanca, že o víťazstvo bude bojovať šesť jazdcov. Myslím si, že to bude zaujímavé. Je pred nami jeden z najdramatickejších víkendov, pokiaľ sa teda nejaký tím náhle neprispôsobí týmto nadmorským výškam oveľa lepšie ako ostatní.“

„Rýchlosť máme, bol by som oveľa viac znepokojený a sklamaný, keby sme ju nemali. Patrím medzi najrýchlejších jazdcov,“ dodáva sebavedomo Sainz.

Súvisiace články

Diskusia