logo F1online.sk

Oficiálne! Audi a Sauber vytvoria od roku 2026 továrenský tím

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2022

Špekulácie končia presne tak, ako sa aj očakávalo. Nemecká automobilka Audi bude mať od roku 2026 vo Formule 1 svoj továrenský tím, ktorý vzíde zo súčasného tímu Sauber. Ten v tejto sezóne pôsobí pod názvom Alfa Romeo.

Od Veľkej ceny Belgicka vieme, že automobilka Audi vstupuje do Formuly 1. Ďalšie dôležité novinky si však Nemci nechali pre seba. Napríklad, ktorý tím sa stane ich partnerom? Alebo sa snáď pokúsia na rošt dostať ako úplne nová jedenásta stajňa? Takáto investícia však nevyzerala pravdepodobne a omnoho reálnejšie sa zdalo prevzatie jedného z už existujúcich tímov.

Po tom, čo skrachovalo úsilie o odkúpenie tímu Sauber Michaelom Andrettim, zavolali do Hinwilu zástupcovia Audi. Tí sa už predtým údajne pokúšali prevziať spoločnosť McLaren, no neúspešne. Dohoda so Sauberom sa však vydarila a už v lete sa hovorilo o tom, že Audi postupne prevezme 75-percentný podiel vo švajčiarskom celku, 25 percent v roku 2023, ďalších 25 percent v roku 2024 a posledných 25 percent v roku 2025.

Tieto správy sa teraz vlastne aj potvrdili, teda aspoň sčasti.

„Tradičný švajčiarsky pretekársky tím sa stane od roku 2026 továrenským tímom Audi,“ uvádza sa v stanovisku bavorskej automobilky.

„Ďalší dôležitý míľnik na ceste do Formuly 1 je tu: Audi si vybralo Sauber ako svojho strategického partnera a plánuje získať podiel v Sauber Group. V rámci tohto partnerstva bude tradičný švajčiarsky pretekársky tím od roku 2026 pôsobiť ako továrenský tím automobilky Audi a používať jej pohonné jednotky,“ uvádza sa v stanovisku.

Celkovo sa bude táto spolupráca veľmi podobať na projekt továrenského tímu BMW Sauber, ktorý v F1 pôsobil v rokoch 2006 až 2009. Pohonné jednotky pre továrenský tím sa budú vyvíjať a vyrábať v Neuburg an der Donau, kde sa nachádza domovská továreň Audi Sport, kým vývoj a výroba samotných monopostov bude naďalej pokračovať v továrni Sauberu v Hinwile. Tam bude sídliť aj pretekársky tím.

„Sme radi, že pre náš ambiciózny projekt sa nám podarilo získať takého skúseného a schopného partnera,“ hovorí Oliver Hoffmann, ktorý má v nemeckej spoločnosti na starosti technický vývoj. „Skupinu Sauber a jej najmodernejšie vybavenie, spolu so skúseným tímom, poznáme z predchádzajúcej spolupráce a sme presvedčení, že spoločne vytvoríme silný tím.“

Audi už vo veternom tuneli Sauberu strávilo množstvo hodín pri vývoji špeciálov pre vytrvalostné preteky a DTM.

„Audi je pre Sauber tým najlepším partnerom,“ hovorí Finn Rausing, predseda predstavenstva Sauber Holding, ktorý je zatiaľ aj väčšinovým vlastníkom. Zrejme však už nie nadlho. „Je zrejmé, že obe spoločnosti zdieľajú rovnaké hodnoty a vízie. S pevným a úspešným partnerstvom budeme môcť dosiahnuť naše spoločné ciele.“

Podľa stanoviska sa v Neuburg an der Donau už naplno pracuje na novej pohonnej jednotke a na projekte sa momentálne podieľa už 120 zamestnancov. V najbližšom čase tiež má dôjsť k „rozširovaniu zariadení, stavbe nových budov a posilneniu personálneho i technického zázemia“. Všetko by malo byť „z väčšej časti“ hotové do roku 2023.