logo F1online.skF1online.sk

Magnussenovi sa súboj s Vettelom páčil: Jeden z najlepších, aké som zažil

Kevin Magnussen a Sebastian Vettel
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2022

Kevin Magnussen si najmä záver pretekov v USA užil. V nedeľu večer sa totiž nechal počuť, že súboj so štvornásobným majstrom sveta Sebastianom Vettelom z posledného kola bol jedným z najlepších, aké doposiaľ vo svojej kariére zviedol. Nič na tom nezmenil fakt, že zo súboja vzišiel ako porazený.

Vettel v určitej fáze pretekov figuroval na fantastickom druhom mieste. Po zbabranej zastávke u svojich mechanikov sa, žiaľ, prepadol až na trináste, z ktorého sa mu ale vďaka skvelej stíhacej jazde podarilo preštrikovať na bodovanú ôsmu priečku. Po penalizácii Fernanda Alonsa sa posunul na konečné siedme miesto.

Jedným z highlightov jeho stíhacej jazdy, ako aj celého víkendu, bol bezpochyby súboj s Kevinom Magnussenom z posledného kola pretekov. Dán ako jediný zo štartového poľa vsadil na jednozastávkovú stratégiu a aj to malo za následok, že ho Vettel nakoniec predbehol.

„Bola to dobrá bitka,“ povedal Magnussen v rozhovore pre SpeedCity Broadcasting. „Samozrejme, že som naštvaný, že som prehral, ale musím povedať, že to bol jeden z najlepších súbojov, akého som sa kedy zúčastnil. Pretekal neuveriteľným spôsobom. Bolo mi cťou, že som mohol pretekať proti niekomu takému. Je to skvelé, poučím sa z tejto lekcie. Cením si ju,“ nešetril chválou na adresu štvornásobného šampióna.

Nemecký pretekár si vyslúžil titul jazdca dňa a viacerí fanúšikovia vyjadrili poľutovanie nad tým, že o rok už Sebastian Vettel nebude na štartovom rošte. Podľa Kevina Magnussena Vettel nepôsobí ako jazdec, ktorý sa na trati len motá a radšej by mal odísť do dôchodku.

„Keď som proti nemu pretekal, nezdalo sa mi, že už je na sklonku jeho kariéry. Predviedol skvelú jazdu, ale samozrejme som naštvaný sám na seba, že som prišiel o pozíciu v poslednom kole. Aj tak sme získali pre nás pár dobrých bodov, čo je skvelé v tejto fáze sezóny. Som hrdý na tím za prácu, ktorú odvádza,“ poznamenal 30-ročný Dán, ktorý pripustil, že stratégia o jednej zastávke bola obrovskou výzvou, no priniesla vytúžené ovocie v podobe cenných bodov na domácich pretekoch Haasu.

Americký celok sa k takejto agresívnej taktike uchýlil najmä z toho dôvodu, že Magnussen v úvodnej časti pretekov doplatil na chaos v prvej zákrute.

„Bolo to ťažké, no tím mi dal všetky pokyny, ktoré som potreboval, bez toho by som to nedokázal. Podarilo sa nám to vďaka ich príprave a ich radám. Som veľmi hrdý. Nemohlo to prísť v lepší čas, než cez víkend, počas ktorého sme oznámili MoneyGram ako nášho budúceho titulného sponzora. Vrátilo sa nám trochu šťastia po tom, čo sme v prvej zákrute boli v slušnej pozícii, ale zasiahli nás a Ferrari nás spomalilo [s roztočeným Carlosom Sainzom, pozn. red.] a stratili sme čas, takže som rád, že sa nám časť z toho vrátila späť, dodal na záver.

Súvisiace články

Diskusia