logo F1online.sk

Sainz o zisku pole position: Tvrdá práca sa začína vyplácať

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2022

Carlos Sainz sa v nedeľu tretíkrát postaví na pole position. V druhej polovici sezóny sa mu očividne darí čoraz viac a dokáže konkurovať aj svojmu tímovému kolegovi Charlesovi Leclercovi, čo doposiaľ nebola samozrejmosť. Sainz v tom vidí výsledky tvrdej práce, do ktorej sa odhodlane pustil.

Španielsky pretekár bližšie popisoval svoje problémy pred víkendom v USA. Vysvetlil, že aby v tohtoročnom monoposte Ferrari zajazdil najlepší možný čas, musel upraviť svoj jazdecký štýl, čo mu však prišlo maximálne neprirodzené. Keďže v každej zákrute musel premýšľať nad tým, ako ju ideálne prejsť — nemohol jazdiť inštinktívne —, tak strácal drahocenný čas.

To, čo Sainz zažíval na trati, môže bežný smrteľník zažiť pri učení sa cudzieho jazyka. Človek nemá najmenší problém hovoriť v rodnom jazyku, no keď začne komunikovať v inej reči, veci sa skomplikujú. Zrazu musí premýšľať nad tým, čo chce povedať, a kým nezíska dostatočnú prax, jeho prejav prestáva byť plynulý. Sainz sa prakticky celý tento rok snažil osvojiť si reč nového auta, aby mu už prišla rovnako prirodzená ako jeho “materinská”.

“Musím sa tešiť. Mám za sebou dlhý a náročný rok. Konečne vidím, že sa tá tvrdá práca začína vyplácať,” usmieval sa spokojný Carlos Sainz. “V tejto sezóne som mal viackrát nakročené na pole position, no na suchu som na ňu nikdy celkom nedosiahol. Konečne sa mi to podarilo, som na to hrdý a som šťastný.”

“Mali sme dobrý deň. Vedel som, že to musí prísť, preto som zachoval chladnú hlavu. Nakoniec to vyšlo,” poznamenal španielsky pretekár, ktorý v kvalifikácii tesne porazil Charlesa Leclerca a Maxa Verstappena. Rozhodovali stotinky sekundy.

Carlos Sainz by chcel rozšíriť svoju zbierku víťazných trofejí, ktorá zatiaľ pozostáva len z jediného kusu za tohtoročnú VC Veľkej Británie. Bude to však tuhý boj, pretože v pozícii nedeľného favorita je Max Verstappen.

“Myslím si, že máme celkom dobrú šancu. Na druhej strane je aj relatívne pravdepodobné, že Red Bull nás v nedeľu dostane. V nedeľu bývajú stopercentní, zvládajú ich naozaj dobre,” pochválil súperov Sainz za ich stratégie, spoľahlivosť aj rýchlosť.

V prospech Red Bullu hovorí aj to, že dokáže oveľa lepšie pracovať s pneumatikami. To by v nedeľu mohlo rozhodnúť podobne ako v Suzuke. “Keď je na trati vysoká degradácia, tak majú veľmi dobrú rýchlosť. V nedeľu očakávame vysokú degradáciu a veľa tepla. Udržať ich za sebou bude ťažké, ale som presvedčený, že ak odvedieme dokonalú prácu, tak by sme sa mohli udržať vpredu.”

Súvisiace články