logo F1online.sk

Asi sme dúfali v niečo lepšie, priznal Russell

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2022

COTA je jeden z najobľúbenejších okruhov Lewisa Hamiltona. Aj Jenson Button, tento víkend expert televízie Sky, povedal, že v Silverstone a Austine je sedemnásobný šampión úplne najsilnejší. A Lewis to po väčšinu víkendu aj dokazoval, no úplný záver kvalifikácie v Texase bol medzi ním a tímovým kolegom Georgeom Russellom dosť vyrovnaný.

Mercedes ani v Austine (zatiaľ) nevystúpil zo svojho tieňa. Inžinieri pripravili na tento víkend určité vylepšenia, ktoré sa nezdali byť nijak symbolické, no ani tie určite nemohli z monopostu W13urobiť „kvalifikačné monštrum“. Je preto otázne, či výsledné piate a šieste miesto (na štarte pretekov z toho bude kvôli trestom tretie a štvrté) so stratou okolo šiestich desatín je pre Mercedes dobrým výsledkom.

„Vždy dúfate v niečo lepšie. Pred kvalifikáciou zakaždým dúfate a snívate, ale musíme byť realistickí. Vieme, že kvalifikácia nie je našou silnou stránkou, ale myslím si, že už je to nejaký čas, čo sme boli ďalej od stredu poľa a bližšie k jeho čelu. Takže to je krok vpred,“ povedal po kvalifikácii George Russell pre Sky.

„Toto je dlhá trať s množstvom zákrut, ktorá auto skutočne preverí. Rozostupy sú tu väčšie a aj keď sa nezdá, že sme blízko, tak pri pohľade na čas alebo po prevedení na percentá, sme určite bližšie. Tím odviedol veľmi dobrú prácu v snahe vylepšiť auto, odľahčiť ho a priniesť – ani nie tak vylepšenia –, ale skôr lepšie porozumenie, ktoré potrebujeme smerom do budúceho roka, kam už smeruje naše sústredenie,“ dodal Russell.

Ten za sebou nemá úplne najlepšie obdobie a zdalo sa, že Lewis sa v internom porovnaní dostáva opäť na koňa. Dnes bol sedemnásobný majster sveta opäť úspešnejší, ale len o málo. Konečný rozdiel činí iba nejaké štyri stotiny sekundy.

„Nebudem oslavovať to, že som o pol desatiny vzadu a určite som trochu sklamaný. Z rozličných dôvodov to pre mňa bolo zložitých pár pretekov. Ak mám byť úprimný, tak ani úplne nevieme presné dôvody. Zažíval som hladký a bezproblémový priebeh sezóny, no v Singapure sa objavili problémy s brzdami, ktoré sa v Japonsku zopakovali. Tuto to pre mňa bola hladšia kvalifikácia, takže som rád, že som bližšie, no určite sa necítim na takej úrovni, ako na začiatku sezóny,“ povedal Russell.

Ten v ďalšom rozhovore pre F1.com priznal, že pred kvalifikáciou v Mercedese dúfali v lepší výsledok. Tím priviezol do Ameriky nemalý balík vylepšení, ktorý ho síce posunul dopredu, ale strata šiestich desatín je veľká bez ohľadu na okruh.

„Nie som si istý, či tento rozostup je odrazom toho, ako na tom auto bolo po celý víkend. Priviezli sme sem zopár vylepšení a asi sme všetci dúfali v niečo lepšie, no pri pohľade na sezónu ako celok je dnešná kvalifikácia asi nadpriemerná. Pri pohľade na rozostup na tímy zo stredu poľa sme takýto náskok pravdepodobne nemali od Zandvoortu alebo Budapešti. Môžeme si teda odniesť nejaké pozitíva, ale vieme, že naša príležitosť príde v nedeľu,“ povedal Russell.

Súvisiace články