logo F1online.sk

Red Bullu vraj nehrozí zníženie rozpočtu ani strata bodov, Horner sa snaží vyjednávať

Honda, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2022

Rozpočtová kauza vrcholí. Red Bull už pozná trest, ktorý mu FIA navrhla v „dohode o vine a treste“, verejnosť zatiaľ nič netuší. Novinári a insideri však pracujú naplno v snahe získať pre nás čo najpodrobnejšie informácie, ktoré sú stále „len“ na úrovni mediálnych špekulácií. Netreba však zabúdať, že celý tento prípad začal ako mediálna špekulácia.

Skladačky pomyselného puzzle sa postupne skladajú. Oficiálne vieme len to, že Red Bull prekročil rozpočtový strop a od FIA dostal ponuku na mimosúdne vyrovnanie. Nevieme však, aké závažné jeho previnenie je ani aký trest tímu federácia ponúkla.

Michael Schmidt z nemeckého Auto Motor und Sport, podobne ako ďalší jeho kolegovia, však snorí v padoku a ponúka nám najnovšie klebety.

Nezabúdajme, keď FIA pristúpi k možnosti vyrovnať sa prostredníctvom tzv. Dohody o porušení (ABA), nemôže jej návrh obsahovať tresty ako strata bodov alebo individuálne zníženie rozpočtového stropu smerom do budúcna. Napriek tomu vraj Red Bull nie je spokojný a snaží sa vyjednávať, hoci pri inštitúte ABA sa nevyjednáva ani neodvoláva.

„Tím už týždeň vie, aký trest mu hrozí. FIA údajne navrhuje 25-percentné zníženie času vo veternom tuneli v nadchádzajúcej sezóne a finančnú pokutu. Dodatočné zníženie bodov z minulej sezóny vraj nie je na stole. Red Bull s týmto návrhom údajne nesúhlasí. Konanie tak naďalej prebieha,“ píše nemecký Auto Motor und Sport.

„Šéf Red Bullu Christian Horner sa usiluje o stretnutie s prezidentom FIA Mohamedom bin Sulajemom. Údajne v snahe predostrieť mu vlastný protinávrh s trestom, s ktorým bude súhlasiť. Navonok to pôsobí, akoby sa o vine a treste dalo vyjednávať ako na blšom trhu,“ dodáva Schmidt.

Nuž, celý inštitút ABA stojí a padá na tom, že tím prizná vinu a akceptuje trest uvedený v dohode. Po jej uzavretí už nie je možné sa odvolať. Okrem toho, Sulajem v tomto smere nie je nijak kompetentný. Všetko má na starosti Rozhodcovská rada FIA pre rozpočty a prezident federácie môže leda tak nestranne pozorovať celú situáciu.

Či má Schmidt pravdu, to nevieme, ale je zrejmé, že Horner sa včera snažil všemožne získať pozornosť Sulajema a hovoriť s ním. O čom inom by sa v čase vrcholiacej rozpočtovej kauzy mohli baviť?

„Prezident FIA môže v celej tejto kauze pôsobiť len ako nestranný pozorovateľ. Ak sa strany nedokážu dohodnúť, celý proces sa odovzdá do rúk nezávislých sudcov,“ píše AMuS.

Popravde si však nemyslíme, že sa to stane. Sudcovia si totiž budú môcť zvoliť akýkoľvek trest a návrhom v dohode nie sú nijak viazaní, teda môžu pristúpiť aj k dodatočnému odpočtu bodov. Nech je to akokoľvek málo pravdepodobné, Red Bull to celkom iste nebude chcieť riskovať.

„Ani Horner sa však zjavne nemôže rozhodnúť ľubovoľne. Dosah tejto kauzy je totiž taký veľký, že sa každý krok musí konzultovať s Mateschitzovcami. Toto nie je len o Formule 1, ale o imidži celej značky. Podľa všetkého to už viedlo k určitým oneskoreniam,“ uviedol nemecký magazín.

„Z pohľadu FIA teraz záleží len na Red Bulle, ako rýchlo sa celý proces uzavrie. Keď dôjde k dohode, prípad môže byť okamžite uzatvorený. Keď to pôjde na súd, môže sa to ťahať ešte ďalších šesť mesiacov,“ dodáva AMuS.