logo F1online.skF1online.sk

Charles v tomto roku odviedol lepšiu prácu, priznáva Sainz

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2022

Carlos Sainz nevstúpil do novej éry Formuly 1 tou správnou nohou. Španielsky pretekár mal väčšie problémy zvyknúť si na nové auto a dostať z neho maximum. Aj teraz priznáva, že ani po takmer celej sezóne necíti v aute stopercentnú sebadôveru.

Napriek tomu, že v Silverstone a v Spa získal pole position a v Silverstone po prvýkrát vo svojej kariére aj zvíťazil, neobzerá sa Carlos Sainz za sezónou 2022 s úplnou spokojnosťou. Štyri preteky pred koncom ešte stále nenadobudol v aute takú sebadôveru, akú by potreboval.

„Máte autá, pri ktorých aj bez pohľadu na celkový čas na kolo viete, že ste zajazdili dobrý čas a tímový kolega ani nikto iný nebude rýchlejší než vy. Potom sú tu však aj autá, pri ktorých si aj myslíte, že to bude dobrý čas, ale viete, že to nebude stačiť, pretože ste tu alebo tam urobili nejaké chyby,“ povedal novinárom v Amerike Carlos Sainz.

„Tiež sa dá povedať, že sú tu autá, pri ktorých riadení musíte premýšľať a potom také, s ktorými jazdíte prirodzene. A pri pilotovaní tohtoročného auta musím veľa premýšľať,“ vysvetlil rodák z Madridu.

„Potrebujem veľa myslieť, v takej zákrute to spraviť tak, v inej zas onak. Som si istý, že tam nechávam stotinky, tisícinky sekundy premýšľaním o zákrute, ktorá sa blíži. Je to však v poriadku, zvládam to. V ostatnom období som dokázal byť dosť rýchly, zvlášť na jedno kolo, ale pre pretekára to stále nie je ideálna situácia,“ dodal Sainz.

Ten momentálne stráca na tímového kolegu Charlesa Leclerca 50 bodov. Je tak málo pravdepodobné, že dokáže zopakovať úspech z minulej sezóny a zdolať ho. „V tých prvých šiestich alebo siedmich pretekoch, keď bolo auto najkonkurencieschopnejšie, dokázal získavať pole positions a vyhrávať. Ja som v ostatnom období dokázal zrýchliť a jazdiť lepšie, ale auto už asi nie je na takej úrovni ako začiatkom roka, prípadne Red Bull dokázal to svoje zrýchliť. Už s ním nie je také ľahké dostať sa na pole position alebo zvíťaziť ako na začiatku roka,“ povedal Sainz.

Dodáva však, že tým nijak neznižuje kvality svojho tímového kolegu, ktorého pochválil za odvedenú prácu a priznal, že Leclerc „v tomto roku odviedol lepšiu prácu než ja“.

„Určite áno, ako po jazdeckej stránke, tak z pohľadu realizácie pretekov. Od začiatku sa v aute cítil lepšie, kým ja som po celý rok bojoval, aby som sa dostal na moju minuloročnú úroveň,“ hovorí aktuálne piaty muž celkového poradia.

„Som už tam? Nemyslím si. Ešte stále mi v tomto aute pár vecí nejde prirodzene a potreboval by som ešte veľa vecí zmeniť,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia