logo F1online.sk

Šéf Audi má svoju vysnívanú jazdeckú dvojicu, nemecký pretekár v nej chýba

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2022

Vstup Audi do Formuly 1 je už oficiálny, ale nemeckú automobilku uvidíme „fyzicky“ na rošte až v roku 2026. O budúcom tíme toho nevieme veľa, ale vieme aspoň to, že prípravy sú v plnom prúde.

Dvomi najdôležitejšími persónami formujúceho sa tímu sú výkonný riaditeľ spoločnosti s názvom Audi Formula Racing GmbH Adam Baker, ktorý donedávna pôsobil ako bezpečnostný riaditeľ FIA a dlhoročný technický riaditeľ Audi Sport Stefan Dreyer. Obaja budú priamo podriadení predstavenstvu nemeckej automobilky v Ingolstadte.

Tí už naplno pracujú na reálnom uskutočnení sna Audi o vstupe do F1. Jedného dňa budú tiež musieť rozlúsknuť aj jazdeckú otázku. Baviť sa o nej tri a pol roka pred štartom sezóny 2026 je síce irelevantné, ale predsa len, koho by Baker najradšej mal vo svojom tíme? Odpoveď vás možno prekvapí, hoci je možné, že si svoju odpoveď zvolil takticky, keďže odpovedal na otázky španielskeho Mundo Deportivo.

„Bolo by skvelé mať v tíme Carlosa Sainza a Fernanda Alonsa. To by bol tím snov!“ prehlásil Baker. „Samozrejme, že máme záujem, ale je veľmi náročné premýšľať o tom, čo sa stane za tri roky. Môžeme snívať, ale je to špekulatívne.“

V roku 2026 bude mať Carlos Sainz 31 rokov a Fernando Alonso už 45. Španielsky pretekár však prednedávnom podpísal viacročnú zmluvu s Aston Martinom, takže by sme ho na rošte ešte mali vídať prinajmenšom do konca sezóny 2024. Na odchod do dôchodku pritom nechce ani len pomyslieť, takže ktovie, čo bude v roku 2026?

„Stále nám zostáva tri a pol roka a za ten čas sa môže na jazdeckom trhu udiať množstvo zmien. Budeme mať program, simulátor a budeme s jazdcami pracovať na vývoji, čo je dôležité. Môže to byť prepojené s juniorským programom, ale ešte o tom budeme hovoriť,“ povedal Baker.

„Budeme mať záujem o skúseného pretekára a zvažujeme to,“ dodal.

Audi sa medzitým primárne zaoberá vývojom pohonnej jednotky, ktorý už začal. Základňa pre vývoj motorov sa nachádza v Nemecku v (ako to nazývajú v Audi) Centre motoristického športu, čo je rozľahlý a stále sa rozširujúci komplex v meste Neuburg an der Donau.

„Na motoroch už pracujeme. Veríme, že zmena pravidiel pre motory i podvozky smerom k roku 2026 nám umožní byť konkurencieschopní hneď od začiatku,“ povedal Baker.