logo F1online.skF1online.sk

Sainz o Red Bulle a rozpočtovom strope: Nečakali sme, že niekto dokáže takto vyvíjať

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2022

Jedným z cieľov zavedenia rozpočtového stropu bolo zabrániť opakovaniu podobne dominantných sezón, aké sme v posledných dvoch dekádach videli. Realita je však napokon taká, že už v druhom roku po jeho zavedení sledujeme jednu z najdominantnejších sezón v histórii Formuly 1. Spôsob, akým Red Bull opanoval tento ročník prekvapil aj Carlosa Sainza a tím Ferrari.

Otázkou teda je, dokázal to Red Bull iba vďaka svojej šikovnosti alebo je za tým niečo viac? Obvinenia z porušenia rozpočtového stropu skvelo zapadajú do teórie, podľa ktorej nemohla stajňa z Milton Keynes odviesť o toľko lepšiu prácu než Ferrari a Mercedes. Najmä keď sami priznali, že v roku 2021 „prepli“ na vývoj nového monopostu až ako poslední. Dokázal to Red Bull urobiť za „predpísanú cenu“?

„Keby som to vedel, už by som prišiel s riešením,“ odpovedal Carlos Sainz (ktorého cituje Express) na otázku, či o titule v roku 2022 rozhodli výdavky alebo chyby. „Myslím si, že vo Formule 1 to je zvyčajne kombinácia oboch. Red Bull sa posunul dopredu, kým my sa snažíme s naším vývojom držať krok.“

„Svoje auto však rozvinuli neskutočne, viac než sme sami očakávali, že niekto dokáže v podmienkach rozpočtového stropu. Dokázali vyvíjať skrátka neuveriteľným tempom a rýchlo sa posúvali dopredu. Snažíme sa držať, ale niekedy je to ťažké,“ dodal Sainz.

Kým obvinenia a podozrenia konkurentov lietajú zo všetkých strán, Red Bull a FIA už vyše týždeň mlčia. Môžeme však očakávať, že s blížiacim sa príchodom do Austinu bude táto kauza naďalej gradovať a bude hlavnou témou na všetkých tlačovkách.

Súvisiace články

Diskusia