logo F1online.skF1online.sk

Buxton spomína na mladého Verstappena: Robil veci, ktoré ostatní nedokázali

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2022

Známy žurnalista a komentátor Formuly 1 Will Buxton toho vo svojej kariére videl a zažil nemálo. Aj on sa pridal k zástupu ľudí z brandže, ktorí si po potvrdení druhého titulu pre Maxa Verstappena zaspomínali na niektoré spoločné zážitky.

Táto príhoda bola vôbec prvou Buxtonovou skúsenosťou s holandským mladíkom. Pochádza z roku 2014, keď sa zúčastnil tradičnej Florida Winter Series. V tom čase to bola jeho súťažná premiéra v monoposte po presune z motokár.

„Nemôžem práveže povedať, že som s Maxom pretekal, vzhľadom na veľkú priepasť medzi našimi schopnosťami, ale mal som tú česť byť s ním na trati počas Florida Winter Series v roku 2014, čo bola vlastne jeho súťažná premiéra v monopostoch po posune z motokár,“ spomína Buxton.

„Zdanlivo to bola zimná tréningová škola zriadená Ferrari pre svojich juniorov. Bolo však úplne jasné, že žiarivou hviezdou v tejto partii nebol nikto zo Scuderie.“

„Šampionát sa vyznačoval otvoreným zdieľaním dát po každej jazde a aj napriek nedostatočným skúsenostiam v porovnaní so svojimi kolegami bolo jasné, že Max robil veci, ktoré ostatní jednoducho nedokázali,“ dodal Buxton.

A čo jeho agresivita? Nielen v detských či juniorských časoch sa Max preslávil svojou bezohľadnosťou a agresivitou na trati, na ktorú mal od svojho otca Josa tie správne vlohy. Aj keď si kvôli tomu na chrbát namaľoval terč, podľa Buxtona bol úplne neprekonateľný.

„Dostal sa im pod kožu, frustroval ich svojou rýchlosťou a surovým, niekedy až hraničným pretekárskym umením, ktoré dokázalo vytvoriť toľko novinových titulkov,“ povedal Buxton.

„Bol o triedu vyššie a všetci to vedeli, jeho forma gradovala a s prístupom ‚žiadne sračky‘ si na svoj chrbát namaľoval terč. Tento cieľ bol namaľovaný nezmazateľným atramentom, no jeho starší súperi však videli iba ten, keďže boli stále za ním,“ dodal Buxton.

Súvisiace články

Diskusia