logo F1online.sk

Binotto o rozpočtoch: Odklad naznačuje, že na špekuláciách je niečo pravdy

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2022

Medzinárodná automobilová federácia by dnes mala informovať svet Formuly 1 o tom, či sa tímy v roku 2021 držali finančných regúl a dodržali rozpočtový strop. V tejto súvislosti sa do centra pozornosti dostal najmä Red Bull, ktorý odmieta obvinenia z porušenia pravidiel. Avšak, ak všetko bolo v poriadku, prečo FIA celý proces naťahuje? Táto otázka vŕta v hlave Mattiovi Binottovi.

FIA už zareagovala vyhlásením, v ktorom špekulácie označila za nepodložené, no to nemusí znamenať, že nie sú pravdivé. Podľa Mattiu Binotta sa bez vetra ani lístok na strome nepohne.

“Zaujímavé je, že toto vydanie certifikátov trvá tak dlho, pretože malo prebehnúť už pred niekoľkými dňami,” povedal v nedeľu pre RaceFans Mattia Binotto, ktorý sledoval VC Japonska z Maranella. “Na čo toľko čakáme? Určite pre to, že v zákulisí sa ešte o veciach diskutuje.”

“Poviem to tak, že na základe tohto je niečo pravdivé na klebetách a špekuláciách, že možno niektoré tímy porušili pravidlá. V podstate máme potvrdené, že stále sa vedú debaty, pretože niečo tu nie je jasné,” zamyslel sa šéf Ferrari.

Ak predsa len došlo k porušeniu pravidiel, Binotto od FIA očakáva, že k veci pristúpi “maximálne transparentne”. Tímom by mali byť dovysvetlené pravidlá a tie zas upravené tak, aby reflektovali najnovšie zistenia.

“Pre nás je tiež dôležité, aby v prípade porušenia, ak k nejakému došlo, nasledoval prísny trest,” pokračoval Binotto. “Pretože verte mi, že naše auto, s ktorým sme v Japonsku bojovali o najvyššie pozície, bolo vyvinuté rešpektujúc samotný rozpočtový strop.”

Aj pár miliónov dolárov navyše môže strhnúť misky váh na stranu previnilého tímu na celé tri sezóny. “Aj keby šlo o drobné porušenie pravidiel, vieme, aký by to malo dopad na výkony. Spomenul som, že päť miliónov predstavuje približne polovicu sekundy. Dokonca aj dva milióny sú dve desatiny, čo predstavuje rozdiel medzi druhým miestom a pole position. Samozrejme, toto je o roku 2021, ale výhoda z roku 2021 sa prenesie do ďalších sezón.”

Christian Horner v pondelok ráno vystúpil v relácii BBC, kde zopakoval svoje slová z predchádzajúcich dní. “Sme plne presvedčení, že sme operovali v rámci rozpočtového stropu a finančných pravidiel. Špekulácie a obvinenia zo strany ostatných tímov nás šokovali. Teraz čakáme na FIA, aby uzavrela celý proces a uvidíme, aký bude výsledok. Budeme extrémne prekvapení, ak sa vo verdikte objaví niečo iné ako to, že sme splnili pravidlá.”

Súvisiace články