logo F1online.sk

Hamilton nevedel Ocona predbehnúť: Začal mi utekať, akonáhle som sa vyklonil

Esteban Ocon a Lewis Hamilton
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2022

Lewis Hamilton sa v Japonsku poriadne vytrápil. Prakticky celé preteky strávil za Estebanom Oconom a hoci naňho celý čas tlačil, pilota Alpinu nedokázal predbehnúť a ani ho prinútiť spraviť chybu. Sedemnásobný majster sveta však hovorí, že veľká cena ho aj tak veľmi bavila.

Po štarte zo šiesteho miesta si Hamilton hneď v prvom kole polepšil o jednu pozíciu, keď Carlos Sainz stratil kontrolu nad svojím autom. S výnimkou zastávok v boxoch strávil celý zvyšok pretekov na piatej priečke za trpezlivým a bezchybným Estebanom Oconom.

“Proti Estebanovi som robil, čo som vedel, ale ako sme videli už včera, na rovinkách sme boli príliš pomalí. Dokázal sa mi vzďaľovať, akonáhle som sa vyklonil zo zákrytu. Nevedel som ho predbehnúť, aj keď sme mali menšiu rýchlostnú výhodu,” pustil sa do objasňovania svojich problémov Lewis Hamilton.

Mercedes sa v sobotu rozhodol nasadiť väčšie zadné krídlo, čo v pretekoch vylepšilo už beztak špičkovú prácu monopostu W13 s pneumatikami. Videli sme to aj na fakte, že Lewis Hamilton sa celý čas dokázal držať za Estebanom Oconom, zatiaľ čo Ferrari sa trápilo dokonca aj na čistom vzduchu. Strieborné šípy však za to zaplatili nižšou maximálkou.

“Skúšal som všemožné línie a bol som veľmi blízko, ale on to odjazdil veľmi dobre, nespravil žiadne chyby, takže viac sme dnes nemohli získať,” pripustil Hamilton, ktorému nevyšiel ani pomerne lacný pokus o blaf a vylákanie Ocona do boxov, keď vo vysielačke odkázal inžinierom, aby správne vypočítali undercut na jazdca Alpinu. To však súper bez problémov prečítal. “Teraz si musíme rozobrať posledné dva preteky a poučiť sa z nich, aby sme na posledných štyroch pretekoch maximalizovali naše bodové zápisy.”

Rodák zo Stevenage bude v každom prípade odchádzať domov spokojný, že sme v Japonsku odjazdili aspoň niečo. Niektoré predpovede totiž vyzerali dosť pesimisticky a Andreas Seidl dokonca počas červenej vlajky vyhlásil, že podľa neho sa nemusí vôbec pretekať.

“Užil som si to, keď sme začali pretekať. Podmienky boli náročné, ťažko ste videli, auto sa šmýkalo, no presne taký by mal byť motoršport. Mal by predstavovať ozajstnú výzvu. Reštart bol načasovaný úplne dokonale,” pochvaľoval si rozhodnutie riaditeľstva pretekov Hamilton. “Kiežby sme mohli pokračovať a odjazdiť viac kôl pre fanúšikov, ktorí tak trpezlivo čakali. Ale minul sa nám čas a začalo sa stmievať.”

Na záver nasledovala poklona Maxovi Verstappenovi. “Nakoniec chcem zagratulovať Maxovi. Podal presne taký výkon, aký potreboval na zisk tohto druhého majstrovského titulu. My vieme, aké máme s autom problémy a verím, že máme dosť dobrý tím, aby sme sa o rok dokázali vrátiť silnejší.”

Súvisiace články