logo F1online.sk

Pérez o incidente so žeriavom: Som strašne naštvaný

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 10. 2022

Úvod Veľkej ceny Japonska poznamenal nepekný incident, v ktorom Pierre Gasly vo veľkej rýchlosti minul žeriav a maršalov, ktorí už pracovali na odpratávaní monopostu Carlosa Sainza. Niečo také nebezpečné sme v našom športe nevideli možno od ťažkej nehody Romaina Grosjeana. Pri pohľade naň poriadne penil aj Sergio Pérez.

Nech už Pierre Gasly išiel alebo nešiel prirýchlo, ako mohol byť na trať vypustený žeriav a maršalom umožnené spustiť práce na odpratávaní havarovaného monopostu? V Monze sme videli, že sa absolútne zbytočne krúžilo celé kolá, pretože pole ešte nebolo spojené a kvôli tomu nemohla byť na trať vyslaná ťažká technika.

Tá môže byť na trati prítomná, na to nepotrebujete červené vlajky, ale riaditeľstvo pretekov vedelo, že za celým poľom sa nachádza Pierre Gasly v náročných podmienkach a pri slabej viditeľnosti. Napriek tomu sa na trati objavila ťažká technika a napriek tomu sa priamo po trati pohybovali maršali. Toto nie je žiadny planý poplach, toto bolo úplne zbytočné riziko, nielen pre Gaslyho, ale aj pre japonských maršalov. Niet preto divu, že jazdci neboli vôbec spokojní.

Viacerí z nich reagovali ešte v samotnom priebehu pretekov na sociálnych sieťach. Jedným z nich bol aj pilot Red Bullu Sergio Pérez. „Koľkokrát ešte máme povedať, že nechceme vidieť žeriav na trati? Kvôli tomu sme prišli o Julesa. Čo sa tam stalo, je absolútne neakceptovateľné! Dúfam, že toto už bolo naposledy, čo som videl žeriav na trati,“ napísal až výhražne mexický pretekár.

Po pretekoch vo svojej kritike pokračoval. „Niečo tak príšerné sme v tomto športe nevideli roky,“ rozhorčoval sa Pérez pre televíziu Sky. „Som strašne naštvaný z toho, čo sa dnes stalo. Naozaj dúfam, že podobnú situáciu v našom športe už nikdy neuvidíme.“

„Pre všetkých jazdcov je to riskantné. Videli sme, čo sa tu pred rokmi stalo s naším priateľom Julesom. Absolútne ma nezaujíma, prečo sa to stalo. Toto sa už nikdy stať nemôže,“ apeluje Pérez na kompetentných.

Ten aj dnes zohral dôležitú rolu v boji o titul, keď v závere zatlačil na Charlesa Leclerca. Výsledkom jeho tlaku bol päťsekundový trest pre pilota Ferrari a titul pre jeho tímového kolegu.

„Som za Maxa veľmi šťastný. V tejto sezóne jazdil neskutočne a treba mu i tímu udeliť veľké uznanie. Dúfajme, že čoskoro zaistíme titul aj pre tím, čo by bolo fantastické,“ povedal Pérez.

„Samozrejme, že aj ja som chcel vyhrať titul. Zo začiatku som bol v boji, ale mal som pár pretekov, v ktorých sa mi auto vymklo z rúk. Myslím si, že už čiastočne rozumieme tomu, čo bolo dôvodom. V budúcom roku sa pokúsim poraziť Maxa a získať titul, k čomu budem potrebovať plnú podporu od Red Bullu a dúfajme, že budem mať potrebnú konzistenciu na zisk titulu,“ dodal Pérez odhodlane.