logo F1online.sk

Russell: Suzuka poukázala na našu slabinu

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Mercedes sa v piatok zaradil medzi najrýchlejšie monoposty na trati, no v sobotu výrazne spomalil. Lewis Hamilton skončil šiesty a George Russell dokonca až ôsmy. Mladík v službách Mercedesu hovorí, že sa s tým veľa nedalo spraviť. Monopost W13 je totiž notoricky známy tým, že na rovinkách sa nechce rozbehnúť.

Strieborné šípy sa v Suzuke rozhodli staviť na viac prítlaku. V tom im pomáha zadné krídlo, no akonáhle sa s ním monopost dostane na rovinku, tak pôsobí skôr ako padák, ktorý Lewisa Hamiltona a Georgea Russella ťahá dozadu.

“Vieme, že tento rok nemáme zrovna najefektívnejšie auto, má veľký odpor,” reagoval na kvalifikáciu George Russell. “Toto je prvý vysokoprítlačný okruh, na ktorom sú aj dlhé rovinky.”

Na rovinkách v Suzuke sa teda skutočne ukáže, kto má veľa prítlaku a kto ho dokáže generovať efektívne. “Obyčajne na tratiach s vysokým prítlakom sú rovinky pomerne krátke a na rovinkách sa nevytvoria také rozostupy.”

Lewis Hamilton odhadol stratu na päť alebo šesť desatín, podľa Russella je situácia ešte vážnejšia. “Pravdepodobne sme za Red Bullom zaostali o sedem či osem desatín, a to len na rovinkách. Tento okruh odhalil naše slabiny.”

Na rozdiel od Mercedesu má Alpine veľmi efektívne auto, no celkovo nie je lepšie ako monopost z Brackley. Je preto miernym sklamaním, že Russell skončil až za Estebanom Oconom a Fernandom Alonsom.

“Nečakali sme, že to bude takéto ťažké,” priznal Russell. “Ale rozhodne sme nečakali ani to, že by sme bojovali o pole position. Teraz už vieme, že potrebujeme isté špecifické okruhy, aby sme sa dostali do bitky o pole. Určite sme však nečakali, že budeme tak ďaleko za lídrami a tak ďaleko za Alpinmi. V tejto sezóne sa to však nestalo prvýkrát. Už sa stáva pravidlom, že v sobotu to zvykne byť pre nás náročnejšie.”

Technický riaditeľ Mercedesu Mike Elliott neskrýval sklamanie. S Russellom súhlasí aj v tom, že podľa simulácií tímu mala kvalifikácia dopadnúť o čosi lepšie.

“Sme trochu sklamaní z nášho výkonu, ale nečakali sme, že by nám tento okruh veľmi vyhovoval,” zapojil sa do debaty Mike Elliott. “Čakali sme, že to bude tak trochu výzva. Zdá sa, že optimálna miera prítlaku pre naše auto sa líši od ostatných, za čo čiastočne môže spôsob, ako sme cez zimu vyvíjali monopost. Sčasti to cez zimu budeme musieť upraviť.”

Lewis Hamilton na margo rýchlosti Mercedesu na rovinkách ešte poznamenal: “Ak nebudeme mať DRS, tak s týmto autom to bude nanič. Myslím, že Red Bull je na rovinkách rýchlejší bez DRS ako my s ním.”