logo F1online.sk

Leclerc sa v aute cítil dobre, Sainz čaká bitku s Red Bullom

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2022

Charles Leclerc a Carlos Sainz sú po úvodnom dni v Suzuke v dobrej nálade i napriek tomu, že ich jazdy neprebehli bezproblémovo. Monopost však funguje správne, čo Scuderii dodáva optimizmus, že v sobotu zabojujú o pole position.

Charles Leclerc v úvodnom tréningu obsadil tretie miesto po tom, čo si v zákrute Lyžica spravil menší výlet do štrku. Aj v druhom tréningu zažil moment, keď takmer vrazil do bariéry, a skončil jedenásty. Odjazdil však len desať kôl.

“V prvom tréningu to bola zábava! V tom druhom už menej, pretože nám nezostali žiadne pneumatiky,” vysvetlil svoju menšiu aktivitu v druhom tréningu Charles Leclerc. “Celkovo sme mali dobrý deň, z auta mám fajn pocit. V sobotu to musíme len poskladať, takže bolo to pozitívne.”

“Druhý tréning bol veľmi ťažký, pretože naše pneumatiky boli totálne hotové. Z dnešku sa však môžeme veľa naučiť, najmä na preteky. Bol to pozitívny piatok, no uvidíme zajtra, pretože podmienky sa diametrálne zmenia. V treťom tréningu pôjde o to čo najrýchlejšie sa adaptovať na nové podmienky,” avizuje zmenu počasia talentovaný Monačan.

Carlos Sainz v druhom tréningu odjazdil 23 kôl a obsadil šiestu priečku so stratou 1,269 sekundy na Georgea Russella. Španielovi prospeli jazdy na mokrej trati po tom, čo mu v Singapure chýbala sebadôvera.

Sainz sa v druhom tréningu zaradil k najvyťaženejším jazdcom. “Ja vždy jazdím na vode, pretože sa na nej viete niečo naučiť. Vždy sa viete naučiť viac z auta, z jazdy, a to najmä po mokrom Singapure.”

“Milujem to,” rozplýval sa pilot Ferrari. “Po náročnom Singapure bolo pre mňa dôležité, aby som sa v takýchto podmienkach popasoval s autom, opäť našiel rytmus. Bolo to dôležité a podarilo sa nám to. Bol som rýchly a v aute ako doma.”

Scuderia si do Japonska priviezla upravenú verziu podlahy, ktorú predstavila vo Francúzsku a ktorej pripisovala značný podiel viny na vyššej pretekovej degradácii pneumatík a náročnejšom nastavovaní monopostu. Drobné zmeny by okrem iného mali zmierniť citlivosť auta na zmeny svetlej výšky.

“Nebolo to ideálne,” pokračoval v hodnotení Carlos Sainz, “ale aspoň podmienky boli konzistentné, keď bolo mokro. To vám umožní sa zamerať na nejaké testy, ku ktorým sa obyčajne v takýchto podmienkach nedostanete. Pár testov sme zvládli, čo je vždy zaujímavé.”

Do pozície hlavného súpera naďalej stavia Red Bull. “Red Bull je rýchly všade; na suchu, na vode, v pomalých aj rýchlych zákrutách, na rovinkách… Majú balík, s ktorým sú rýchli všade. Avšak, my sme tiež veľmi rýchli, takže pôjde o to, kto tento víkend zvládne na jednotku a nájde tú poslednú desatinku na ostatných.”