logo F1online.sk

Hamilton nie je so sebou spokojný, tímu sa ospravedlnil

Lewis Hamilton v bariére
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2022

Lewis Hamilton nemal preteky v Singapure rozbehnuté zle. V úvode síce stratil jednu pozíciu v prospech Carlosa Sainza a dlho lamentoval nad pneumatikovou voľbou tímu, no stále na pilota Ferrari tlačil, a teda atakoval pódium. Jeho nádeje sa však rozplynuli ako dym z pneumatík, keď prebrzdil a trafil bariéru. Odvtedy to šlo už len dolu vodou.

Prvých 32 kôl Lewis Hamilton strávil za zadným krídlom Carlosa Sainza. Spočiatku mu nestíhal, čo aj vyčítal tímu. Nebol spokojný s tým, že mu na štarte obuli nové intermediálky. “Ja som vám to o tých pneumatikách hovoril. Nabudúce ma musíte počúvnuť. Nemám žiadny grip.” Po pretekoch sme sa však nedozvedeli, či chcel štartovať na gumách do silného dažďa, prípadne na použitých intermediálkach.

Ako si iste viete predstaviť, po pár kolách začal Hamilton pridávať fialové sektory a útočiť na Sainza. Počas fázy VSC bol dokonca tak blízko za ním, že ho vraj Sainz vybrzdil. V tej chvíli to stále vyzeralo nádejne na zisk pódia.

“Nemyslím si,” kyslo sa zatváril Lewis Hamilton pri otázke, či mohol Sainza predbehnúť. “Možno by sme ho undercutli, toto bol súboj, kto by obul sliky ako prvý. Išlo by o detaily. Ja som sa k tomu chcel prepracovať, no všetko som to mohol vyhodiť z okna, keď som prebrzdil. Ospravedlňujem sa tímu, no učíme sa. Dám sa dokopy.”

Niektorým divákom takmer vypadli oči, keď zbadali, že na tanku W13 sa poškodila akurát tak koncová lišta predného krídla. Brit však nebol prekvapený. “Nie, nemal som pocit, že by som do nej vrazil veľmi tvrdo. Myslel som si, že mi to poškodí predné krídlo, ale to je tak všetko. A presne to sa aj stalo.”

Hamilton následne zamieril do boxov a spadol na deviate miesto. Z neho sa však posúval vyššie len veľmi pomaly. O jedno miesto si polepšil, keď vypadol Fernando Alonso, no zas oň prišiel po niekoľkých kolách útokov na Sebastiana Vettela. Keď sa totiž pustil do manévru, nedobrzdil a predbehol ho Max Verstappen.

“Tento víkend sa začal tak sľubne, no nakoniec to dopadlo dosť nešťastne. Snažil som sa,” povzdychol si. “Samozrejme, tu sa predbieha ťažko, no to prebrzdenie v siedmej zákrute, ach… Keď sa vám niečo takéto stane, tak vás to zabolí. Musíte sa však opäť dať dokopy a skúsiť to zas. Snažil som sa predbehnúť Seba, ale na vnútrajšku to bolo klzké. Ale keď zlyháte, musíte sa opäť postaviť a pokúsiť sa o to ešte raz.”

Hamilton bol celú druhú časť pretekov nesvoj. Tímu opäť raz vyčítal, že mu obul mediumky a nie mäkké pneumatiky. Z koncentrácie ho vyviedol náraz do bariéry. “Vedel som, že od toho momentu som bol úplne rozhádzaný, no aj takéto veci sa vám prihodia. Nebudem sa trestať za chybu.”

“Povedal by som, že toto boli náročné podmienky pre všetkých jazdcov, no problémy nášho auta sú na mokrej trati znásobené. V daždi sa s ním jazdí veľmi ťažko,” objasnil ďalšiu príčinu nelichotivého výsledku. “Momentálne necítim veľa emócií, bol to dosť biedny deň, nanič deň. Ale cítim sa OK, len teším sa na zajtra.”