logo F1online.sk

Albon po piatkových tréningoch: Som na tom lepšie, než som čakal

Alex Albon
© Twitter/Williams
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 10. 2022

Špekuláciám ohľadom neúčasti Alexa Albona na nedeľňajšej Veľkej cene Singapuru definitívne odzvonilo. Pilot Williamsu bol nútený vynechať posledné preteky v Taliansku z dôvodu zápalu slepého čreva. Následne musel podstúpiť operáciu, po ktorej čelil komplikácii v podobe zástavy dýchania. Nebolo teda isté, či bude môcť po troch týždňoch rekonvalescencie pretekať. Už piatkové tréningy však rozohnali všetky pochybnosti, keď dopadli lepšie, než sa očakávalo.

Okruh Marina Bay patrí medzi tie najnáročnejšie v celom kalendári podujatí Formuly 1, a práve z toho dôvodu nebolo jasné, či to Albon po vážnych zdravotných problémoch kondične zvládne. Hoci tím verejne nehovoril o záložnom pláne, špekulovalo sa, že by ho prípadne opäť nahradil Nyck de Vries.

Holandský mladík naposledy v Monze pozitívne prekvapil, keď po zisku deviatej priečky bodoval hneď pri svojej premiére v kráľovnej motoršportu. Jeho hviezda tak okamžite vyletela strmhlav hore, momentálne je dokonca horúcim kandidátom na získanie sedačky v AlphaTauri.

Williams ale v Singapure tentokrát de Vriesove služby potrebovať nebude. Piatkové jazdy totiž podľa Albona dopadli nad očakávania. Pretekár si zároveň samozrejme uvedomuje, že to najťažšie ho ešte len čaká. „Napriek všetkému, čo sa stalo, sa dnes cítim dobre a zvládam to lepšie, než som čakal. Mali sme veľké množstvo dlhých jázd, ale viem, že je to len štvrtina z toho, čo treba spraviť v nedeľu.“

Rodák z Londýna skončil v piatkových tréningoch na šestnástej pozícii a počas celého dňa odjazdil 45 kôl. Okruh v Singapure však nie je pre jeho tím to pravé orechové. „Vieme, kde má naše auto problémy, ale zároveň si myslíme, že v sebe skrýva väčší potenciál. Do Singapuru prichádzame s vedomím, že v porovnaní s Monzou tu budeme viac zaostávať. Tento okruh je citlivý na prítlak, čo nám nevyhovuje.“

„Okrem toho na tejto trati s 23 zákrutami nie je mnoho priestoru dohnať stratený čas. V piatok večer to preskúmame, čaká nás niekoľko domácich úloh. V sobotu by bol postup do Q2 veľkým úspechom,“ dodal 26-ročný pilot.

Súvisiace články