logo F1online.sk

Na FIA tlačí aj Ferrari: Situácia je vážna, odkázal Mekies

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 10. 2022

Do Singapuru sa Formula 1 vrátila prvýkrát od roku 2019, ale dianie na trati počas prvého dňa podujatia málokoho zaujímalo. Piatkové ráno totiž fanúšikom poriadne osolili titulky talianskej Gazzetty a nemeckého Auto Motor und Sport, podľa ktorých sa Red Bull dopustil vážneho porušenia športových pravidiel. To, samozrejme, nezostalo bez odozvy.

Toto Wolff bol o situácii veľmi dobre informovaný a na novinárov sa po skončení piatkového programu taktiež nachystal veľmi dobre. Podľa jeho slov sa Red Bull dopustil závažného porušenia športových pravidiel, keď o nemalú sumu prekročil rozpočtový strop. Tieto peniaze mal využiť pri vývoji monopostov RB16B, s ktorým vlani získal Max Verstappen titul majstra sveta, aj tohtoročného RB18, s ktorým môže získať titul už tento víkend.

Red Bull akúkoľvek vinu popiera, no tieto obvinenia podľa všetkého nestoja úplne na vode a FIA situáciu naďalej prešetruje. Môže to skončiť akokoľvek, no ak by sa naozaj ukázalo, že stajňa z Milton Keynes pravidlá porušila a na vývoj svojich monopostov minula viac ako mohla, tak stojíme na prahu jednej z najväčších kontroverzií v F1 za posledné roky.

Tí najdôležitejší, teda „vyšetrovacie orgány“ FIA, zatiaľ mlčia, avšak vznášané obvinenia sú nesporne významné. Po tom, čo Toto Wolff vychrlil pred reportérmi Sky Sports „oheň a síru“, sa pripojilo aj Ferrari, ktoré tiež neobišlo, ako to nazval šéf Mercedesu, „verejné tajomstvo vo vnútri padoku“.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že dva tímy v roku 2021 porušili pravidlá o rozpočtovom strope, z toho jeden výrazne, druhý menej výrazne,“ prehlásil pre Sky Italia pretekový riaditeľ Ferrari Laurent Mekies.

Tímom, ktorý sa dopustil menej závažného porušenia, by mal byť Aston Martin a Red Bull je tým, ktorý to absolútne „prepískol“. „Považujeme túto situáciu za veľmi vážnu a od FIA očakávame, že ju bude príkladne riadiť,“ prehlásil Mekies takmer až výhražným tónom.

„Federácii stopercentne dôverujeme, keďže v posledných mesiacoch zaujala rozhodný postoj. Očakávame prísnosť, transparentnosť a tie najvyššie tresty, aby sme si všetci mohli byť istí, že pretekáme podľa rovnakých pravidiel. Takéto porušenie má na výkonnosť monopostu ďalekosiahly vplyv.“

„Je dôležité stanoviť, či došlo k prekročeniu, potom môžeme povedať, že všetci pretekáme podľa rovnakých pravidiel. Nakoniec zistíme, aké dôsledky to bude mať na roky 2021, 2022, ale aj 2023. Práve pri posúdení toho, či bol rozpočtový strop prekročený, očakávame veľmi prísny postoj,“ dodal Mekies.