logo F1online.sk

Sainz: Prioritou Ferrari je vyhrávať preteky, nie poraziť Mercedes v Pohári konštruktérov

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 10. 2022

Mercedes aktuálne v Pohári konštruktérov na Ferrari stráca len 35 bodov. Existuje teda reálna šanca, že “strieborné šípy” ešte do konca sezóny stajňu z Maranella predbehnú. Pilot Ferrari Carlos Sainz však verí, že k takémuto scenáru nedôjde, pokiaľ bude mať taliansky tím naďalej navrch v kvalifikáciách a začne opäť vyhrávať preteky.

Ferrari naposledy zaknihovalo víťazstvo pred vyše dvoma mesiacmi, a to zásluhou Charlesa Leclerca na Veľkej cene Rakúska. Tifosi nemajú odvtedy veľa dôvodov na úsmev, nakoľko Max Verstappen na Red Bulle výrazne dominuje, pričom ťahá šnúru piatich víťazstiev v rade.

Okrem toho sa výrazne zlepšil Mercedes. Zatiaľ čo Scuderia dokázala v posledných piatich pretekoch získať len tri pódiá, stajňa z Brackley ich nazbierala šesť, čím znížila rozdiel v šampionáte na spomínaných 35 bodov.

Ferrari, ktoré bolo ešte na začiatku sezóny horúcim favoritom na zisk titulu, teraz bojuje už len o udržanie druhého miesta. Sainz sa však za chrbát neobzerá. „Viac ako Mercedes nás zaujíma návrat na víťaznú vlnu. Úprimne povedané, ak sa do konca sezóny vrátime späť do víťaznej formy, potom by mal byť súboj s Mercedesom vyriešený.“

„Myslím si, že obe naše autá sa vždy v kvalifikáciách umiestnia v prvej trojke či štvorke. Potrebujeme mať také pretekové tempo, aké sme mali v Monze, tam sme na tom boli lepšie. Potom nás Mercedes v nedeľu nepredbehne. A ohľadom súboja v šampionáte, podľa mňa sa jednoducho musíme sústrediť na to, aby sme sa snažili poraziť Red Bull vždy, keď to bude možné,“ hovorí 28-ročný pretekár.

Pilota Ferrari v tejto sezóne postretlo množstvo problémov, preto dúfa, že po zvyšok roka už pôjde všetko hladko. „Osobne by som si želal, aby som bol v zostávajúcich šiestich pretekoch konzistentný, pretože tento rok bol charakteristický tým, že som nikdy nemal viac ako dvoje alebo troje dobré preteky za sebou. Vždy sa objavil nejaký problém so spoľahlivosťou, zlá zastávka v boxoch alebo problém so stratégiou.“

„Séria vydarených pretekov je dôležitá preto, aby ste získali sebadôveru. Prichádzame do Singapuru z Monzy, kde som bojoval o pole position a aj napriek penalizácii som zažil veľmi dobré preteky. Dúfam, že odteraz získam ešte viac pódiových umiestnení a aj víťazstvo, čo je ešte dôležitejšie,“ dodal Sainz.

Súvisiace články