logo F1online.sk

Alonso želá Verstappenovi, aby mal viac šťastia a nedopadol ako on

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 9. 2022

Do druhej korunovácie Maxa Verstappena už nemáme ďaleko. Mladík v službách Red Bullu je podľa Fernanda Alonsa už len na krok od toho, aby sa zaradil medzi velikánov histórie Formuly 1. Tu by sa však jeho úspešné ťaženie nemalo skončiť, myslí si Alonso, ktorý mu do budúcna bude držať palce.

Znie to až neuveriteľne, že 24-ročný Max Verstappen môže už v nedeľu dorovnať 41-ročného Fernanda Alonsa nielen v počte majstrovských titulov, ale aj v počte víťazstiev. Šampión z rokov 2005 a 2006 ich má na konte 32, Verstappen len o jedno menej, čo z neho robí siedmeho najúspešnejšieho jazdca histórie spolu s Nigelom Mansellom.

Medzi kariérami Maxa Verstappena a Fernanda Alonsa by sme však vedeli nájsť aj viac paralel. Platí napríklad, že obaja oslávili, resp. oslávia svoje prvé dva tituly po neuveriteľne dlhom období dominancie jedného muža. Kým vtedy ním bol Michael Schumacher, teraz sa musel skloniť Lewis Hamilton.

Fernando Alonso však dúfa, že Verstappenova kariéra sa bude od tej jeho líšiť v jednej podstatnej veci; že sa počítadlo získaných titulov nezastaví na čísle dva.

Španiel mu želá viac šťastia, než mal on. “Áno. Koľko má teraz, 25 alebo 26 rokov? Pred sebou má toho stále veľmi veľa, ale želám mu viac šťastia, než koľko som ho mal ja, pretože ako 26-ročný som dosiahol rovnaké štatistiky, no také isté štatistiky mám aj teraz, keď mám 40!” poznamenal Fernando Alonso vo štvrtok v Singapure.

Zatiaľ sa však nezdá, že by mal Holanďana postretnúť podobný osud. “Som si istý, že v Red Bulle a pri tom, ako to vyzerá smerom do budúcna, sa bude len zlepšovať.”

“Všetko si to zaslúžil. Sú najlepším tímom a zatiaľ majú najlepšieho jazdca,” pustil sa do hodnotenia sezóny 2022 Alonso. “Takže keď vyhrajú, nebude to žiadna prevratná udalosť, skrátka zvíťazia. Či sa to stane tu, alebo v Japonsku, to sa ešte uvidí.”

Lewis Hamilton vo štvrtok vyhlásil, že mu je aj trochu ľúto fanúšikov, keďže boj o titul sa skončí tak skoro. Mnohí pri týchto slovách vystrúhajú pobavený úsmev, najmä, ak si spomenú, akým štýlom vyhrával tituly samotný Brit.

Fernando Alonso však zdôrazňuje, že Max Verstappen podľa neho nemal dominantný monopost. “Ani sa veľmi nebojovalo, všakže? Čakali sme, že to bude dôležitá sezóna, keď sme tak dramaticky zmenili pravidlá. Na tento rok budeme spomínať pre novú éru monopostov.”

“Ferrari malo veľmi rýchle auto, ale Red Bull s Maxom boli skvelí. Veľmi sa nebojovalo, možno preto, že Red Bull a Max Verstappen boli lepší než ostatní, ale nemali dominantný monopost. Ferrari má rovnako dobré, ba možno ešte lepšie auto,” okomentoval rozloženie síl rodák z Ovieda.

Súvisiace články