logo F1online.sk

Horner: Rokovať s Hondou by bolo logické, príchod Audi je skvelou správou

Red Bull, Honda, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 9. 2022

Formula 1 vstupuje do novej éry. V tomto roku uzreli svetlo sveta nové technické a športové pravidlá, v roku 2026 budú nasledovať aj nové technické pravidlá pre pohonné jednotky, ktoré priviali do športu nový záujem. Svoj záväzok už potvrdila automobilka Audi, čo v padoku vítajú.

Toto sú pre šport viac ako skvelé správy. Opätovný záujem automobiliek bol presne tým, čo Formule 1 od počiatku hybridnej éry chýbalo. To by sa však malo zmeniť a Audi je v tomto smere „prvou lastovičkou“.

„Podľa mňa je skvelé, že prichádzajú noví výrobcovia a máme nový záujem o Formulu 1,“ povedal šéf Red Bullu Christian Horner.

„Príchod Audi je, samozrejme, veľmi významný. Jedná sa o prvotriednu značku a keď sa noví výrobcovia usilujú o vstup do F1, skutočne to svedčí o stave tohto športu a jeho popularite.“

„Samozrejme, kľúčovým aspektom boli v tomto prípade nové pravidlá a väčšie šance pre nováčika byť konkurencieschopný. To bol vlastne základ nových predpisov. Je skvelé, že Audi potvrdilo svoju účasť a sú tu aj ďalší, ktorí prejavujú záujem. Toto sú pre F1 vzrušujúce časy a my sa tešíme, že ich uvidíme na štartovom rošte v roku 2026,“ povedal Horner.

Spolu s Audi však mal do Formuly 1 vstúpiť ešte jeden nemecký automobilový gigant. Spojenie Porsche a Red Bullu však napokon padlo kvôli nezhode medzi oboma stranami v zásadných otázkach. Krátko nato sa však vyrojili správy, že by tím mohol opätovne spojiť svoje sily s Hondou.

„S novými pravidlami pre rok 2026 nastala úplne nová situácia,“ vyhlásil Horner. „Honda odôvodnila svoj odchod tým, že sa sústredí na elektrifikáciu, ale s novými predpismi, podľa ktorých bude pohon rozdelený 50 na 50 medzi spaľovací a elektrický motor, nastala nová zaujímavá situácia.“

„Bolo by logické a taktiež zaujímavé diskutovať s Hondou, ale nie je to nič naliehavé,“ dodal.