logo F1online.sk

Todt o Ferrari: Ak opakujete tie isté chyby, niečo musíte zmeniť

Jean Todt
© Twitter/France Dubai 2020
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2022

Keď novinári konfrontovali Mattiu Binotta s tým, že Scuderia robí priveľa chýb, odvetil, že to nepovažuje za taký veľký problém, ako keby monoposty F1-75 strácali z hľadiska výkonu. Na stratégiách či pitstopoch sa totiž dá pracovať. Bývalý boss Ferrari Jean Todt však so súčasným šéfom celkom nesúhlasí a odkazuje, že ak sa na nejakom poste pravidelne objavujú chyby, pravdepodobne treba zasiahnuť aj personálnymi zmenami.

Chyby talianskej stajne už netreba žiadnemu fanúšikovi pripomínať, v tejto sezóne sa o nich hovorilo viac než dosť. Názor Jeana Todta, pri ktorom si svet Formuly 1 vybaví zlatú éru Michaela Schumachera, sme však ešte nepočuli.

Bývalý prezident FIA sa na uplynulý ročník z pohľadu Scuderie pozrel na Festivale športu 2022 v Trente, ktorý organizuje taliansky denník La Gazzetta dello Sport. Maranellu na ňom adresoval aj slová chvály za to, aký veľký krok vpred spravilo od roku 2020, no poznamenal, že na titul to nestačí.

“V tejto sezóne postavili skvelý monopost, čo znamená, že tím funguje dobre,” pustil sa do svojho hodnotenia Jean Todt. “Niečo mu však stále chýba, pretože ak chcete vyhrávať, tak musíte byť špičkou v každom jednom smere.”

V minulých sezónach bol takou špičkou Mercedes, dnes sa ňou stal Red Bull. Ferrari sa musí inšpirovať najmä pri stratégiách. “Ak nie ste úplne na čele, tak je dôležité pochopiť, z čoho pramení daná chyba. Ak častokrát robíte tú istú chybu, znamená to, že niečo sa skrátka musí zmeniť.”

“V istej fáze tejto sezóny malo Ferrari najrýchlejšie auto, ale premárnilo priveľa príležitostí, pretože malo problémy so stratégiou, spoľahlivosťou alebo nezvládlo výjazdy bezpečnostného vozidla. Tieto momenty si vypýtali svoju daň. Ferrari sa musí zlepšiť a nič nesmie brať za samozrejmosť,” hovorí 76-ročný Francúz.

Ak Todt hovorí o možných personálnych zmenách, určite tým nenaráža na najvyššie vedenie stajne. Skôr sa pridáva k zástupu osobností, ktoré sa v uplynulých týždňoch postavili na stranu súčasného šéfa Ferrari a fanúšikov požiadali, aby mu dopriali čas. Nezabudnime, že aj po vzniku triumvirátu Schumacher, Todt a Brawn tifosi čakali ešte veľmi dlho na prvý titul.

“Nechcem Binottovi odkazovať, čo má robiť, pretože je veľmi ľahké niečo komentovať, keď dopodrobna nepoznáte situáciu v Scuderii. Ferrari sa dobre darí, no ľudia si azda neuvedomujú, aká je dnes Formula 1 konkurencieschopná,” podotkol Jean Todt. “Samozrejme, chceli by sme, aby Ferrari opäť vyhrávalo, veď na jazdecký titul čaká už od roku 2007. Fanúšikovia majú veľké očakávania, ale cieľ už nie je ďaleko, možno sa viac šancí objaví už na budúci rok.”

Vráti sa Todt do Ferrari?

Keď sme sa na konci minulého roka dozvedeli meno nového prezidenta FIA, v médiách sa horlivo špekulovalo, že Jean Todt by sa mohol vrátiť do Scuderie a pomôcť jej na ceste za ďalším titulom. Tifosi z toho nebudú nadšení, ale takýto vývoj odmieta.

“Vrátiť sa do Ferrari? Musím povedať, že množstvo správ v novinách trochu zaviedlo verejnosť, ale s tým musíme žiť,” povzdychol si nad mediálnymi špekuláciami. “Na správy si musíme dávať pozor, pretože častokrát nie sú pravdivé. Raz ma zbadali na raňajkách s Andreom Agnellim (šéfom Juventusu, pozn. red.) a na druhý deň už napísali, že by som mohol pracovať pre Juventus.”

“Keď som bol prezidentom FIA, bol som v pravidelnom kontakte s Johnom Elkannom, s ktorým som sa často rozprával aj o ambíciách Ferrari. Avšak, je rozdiel medzi výmenou nápadov a priamymi úvahami o návrate. Minulé kapitoly sú všetky krásne, ale majú zostať minulými, nemali by sa opakovať. Ja sa radšej pozerám dopredu, nie dozadu,” ozrejmil napokon.

Súvisiace články