logo F1online.sk

Na obhajobu Binotta vystúpil aj Alesi: Je to skutočný líder, ktorý chráni svoj tím

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2022

Je Mattia Binotto pre Ferrari tým správnym mužom? Rešpektovaný novinár Mark Hughes nedávno vystúpil s obhajobou švajčiarskeho rodáka tvrdiac, že tú najťažšiu úlohu, postaviť rýchle auto, Ferrari pod vedením Binotta zvládlo. Podobne sa teraz vyjadril aj bývalý pilot stajne Jean Alesi, podľa ktorého Scuderia nepotrebuje žiadnu revolúciu, iba doladiť detaily.

Francúzsky pretekár sa nijak netají tým, že je fanúšikom Ferrari. Ostatne má na to aj dosť dôvodov, keďže s týmto tímom strávil päť sezón a dosiahol s ním aj svoj najväčší úspech v kariére. Jeana vídavame aj v garáži stajne, kde je častým hosťom. Patrí tiež k advokátom súčasného vedenia tímu a  viackrát vystúpil na obranu jeho šéfa.

„Úprimne, verím tomu, že Leclerc mohol v Taliansku vyhrať,“ povedal odvážne Alesi pre Corriere Della Sera. „Po tom šialenom kvalifikačnom kole som si hovoril, že by mohol vyhrať. Nestalo sa tak.“

„Mám však niekoľko priateľských a láskavých myšlienok, ktoré chcem odovzdať Mattiovi Binottovi. Obdivujem jeho cnosti, je to skutočný líder, ktorý chráni svoj tím,“ prehlásil muž, ktorý s Ferrari vybojoval svoje jediné víťazstvo v kariére.

„Toto je vždy ten správny prístup. Nikto napríklad nevie meno dizajnéra, ktorý sa s Mercedesom vydal v tomto roku po zlej ceste. Rovnako tak treba chrániť každého, kto urobí chybu pod tlakom počas pretekov,“ dodal Alesi.

Ten má tak jasno v tom, čo Ferrari potrebuje urobiť. Nepotrebuje žiadnu „palácovú revolúciu“, ale starostlivú prácu na detailoch. „Ako jeden z Tifosi som presvedčený o tom, že Binotto sa v budúcnosti môže pozerať po posilnení svojho tímu bez veľkých fanfár. V strategickom oddelení by sa možno hodil agresívnejší prístup a taký Red Bull je zrejme pohotovejší aj v oblasti nastavenia monopostu,“ zamýšľa sa Alesi.

„Nehovorím o revolúcii, ale konsolidácii niektorých rozhodujúcich aspektov, vďaka ktorým bude možné čeliť špičkovým súperom. Som si istý, že Ferrari v tomto roku vyrieši svoje problémy so spoľahlivosťou a tím sa bude môcť spoľahnúť na kvalitnú a veľmi výkonnú pohonnú jednotku.“„Všetko treba neustále zlepšovať. Chýba však len niekoľko vylepšení pri zachovaní súčasnej kontinuity,“ dodal Alesi.