logo F1online.sk

Sainz: Už ako dvojročný som vedel urobiť škandinávsky švih

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 9. 2022

Syn dvojnásobného majstra sveta v rely sa vydal cestou okruhového pretekania. Carlos Sainz mladší začínal svoju motoristickú kariéru s prívlastkom „junior“, aby si ho verejnosť nepoplietla s jeho otcom. Časom sa však Carlos etabloval vo svete motoristického športu natoľko, že dnes už má svoje meno i svoj hlas. Ako sám hovorí, vždy mal v sebe niečo, čo mu už ako dieťaťu umožnilo robiť pozoruhodné veci.

Každé dieťa si musí nájsť svoju vlastnú cestu a nech už začína s akoukoľvek aktivitou, vždy sa nájdu určité charakteristické prvky, ktoré sú preň typické. Pilot Ferrari nebol výnimkou.

„Zvykol som byť veľmi hanblivý a kamarátsky k mnohým ľuďom, vlastne ku všetkým pretekárom,“ spomína Sainz v rozhovore pre New York Times. „Keď som prišiel na motokárovú trať, tak ľudia, o ktorých som si myslel, že by mi to nikdy neurobili, pretože sme spolu dobre vychádzali, do mňa strkali a vytláčali ma z trate.“

To si vyžiadalo rozhovor s jeho úspešným a slávnym otcom. „Povedal mi: ‚Pozri, nielen v živote, ale aj v športe je to tak, že buď pohryzieš alebo ťa pohryzú. Ty musíš byť ten tvrdý, pretože ak nie, staneš sa ich korisťou.‘ Táto rada zmenila môj prístup aj moju kariéru,“ spomína Sainz.

„Akonáhle si nasadím helmu, snažím sa byť lovcom, nie lovnou zverou,“ dodal.

Ten nakoniec nenasledoval svojho otca, nechcel byť jazdcom rely, ale napodobniť krajana Fernanda Alonsa na okruhoch F1. Carlos Sainz senior však bol aj tak najdôležitejším pilierom v kariére svojho syna.

„Môj otec je dvojnásobným majstrom sveta v zlatej ére rely, kedy boli všetci do tohto športu zbláznení. Znamenalo to však, že som ho často nevidel, pretože bol veľmi zaneprázdnený. Počas niektorých rokov trávil mimo domova 250 až 300 dní v roku,“ spomína Sainz.

„Stavím sa však, že to je nejaká genetická záležitosť. Existuje totiž video, na ktorom mám asi dva a pol roka a v elektrickom autíčku robím škandinávsky švih dookola v 360-stupňovom uhle, pri ktorom prejdete zákrutu jazdou bokom.“

„V žiadnom prípade ma to nenaučil otec. Keď sa na tie videá pozerám, mám pocit, že bolo niečo v mojom vnútri, vďaka čomu som vedel jazdiť už ako taký malý chlapec. Narodil som sa, aby som jazdil a na tom videu to je vidieť,“ dodal Sainz.

Súvisiace články