logo F1online.sk

Hamilton: De Vriesovi na ceste do F1 pomáhal aj môj otec

Nyck de Vries
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 9. 2022

Bude Veľká cena Talianska prelomovým okamihom v kariére Nycka de Vriesa? Holandský pretekár sa na svoju prvú šancu v F1 skutočne načakal, no keď sa jej dočkal, chytil ju poriadne za pačesy a už pri svojej premiére dokázal zabodovať. To mu na prestupovom trhu poriadne zvýšilo kredit a dnes je považovaný za jedného z najhorúcejších kandidátov na posun do najvyššej motoristickej triedy.

Zrejme najväčším problémom v Holanďanovej kariére bolo, že sa skrz juniorské kategórie neposúval dostatočne rýchlo. Šampiónom Formuly Renault 2.0 sa stal na tretí pokus, šampiónom Formuly 2 takisto.

Vo februári dovŕšil de Vries 27 rokov a na svoju šancu v F1 stále čakal. Začínalo sa hovoriť, že príležitosť už nedostane, keďže v tomto veku ho už skutočne ťažko môžeme považovať za mladíka. Veľká cena Talianska však možno všetko zmení a stane sa rozhodujúcou udalosťou v kariére holandského pretekára.

Tomu sa v minulosti snažil pomôcť jeho manažér Anthony Hamilton, ktorý svojho času manažoval aj svojho syna Lewisa či bývalého pilota Force Indie Paula di Restu.

„Nyck je veľmi talentovaný pretekár. Poznal som ho, ešte keď bol veľmi mladý,“ povedal médiám Lewis Hamilton. „Keď som bol v McLarene, môj otec sa mu snažil pomôcť dostať do Formuly 1.“

Pri tejto príležitosti treba povedať, že de Vries bol súčasťou rodiny McLarenu veľmi dlho. Členom jazdeckej akadémie britského tímu sa stal už v januári 2010 a vydržal tam až do roku 2018. Od roku 2016 bol taktiež súčasťou jazdeckého programu automobilky Audi.

„Je naozaj cennou súčasťou nášho tímu, na simulátore pre nás odvádza množstvo roboty a je zakaždým pozitívne naladený,“ hovorí Hamilton. „Bol som naozaj veľmi šťastný, keď som sa dozvedel, že dostal šancu odjazdiť víkend vo Formule 1. Podľa mňa si miesto zaslúži.“

Po de Vriesovom odchode z McLarenu si ho pod svoje ochranné krídla vzal Mercedes a jeho šéfom je od roku 2019 fakticky Toto Wolff. Ten sa mu snaží nájsť miesto v kokpite rovnako, ako sa o to kedysi pokúšal Lewisov otec.

„Keď nejaký tím má voľné miesto pre budúcu sezónu a nesiahne po Nyckovi, tak potom už tomuto svetu naozaj nerozumiem,“ prehlásil Wolff.