logo F1online.sk

Russell pochválil vlastný manéver, detinsky panikáril a nakoniec vyslovil úplnú spokojnosť

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2023

Pocity a emócie Georgea Russella sa niekedy menia z minúty na minútu. Predviedol to aj v katarskom šprinte, keď v úvode bujaro chválil vlastný manéver na Oscara Piastriho, v polovici pretekov panikáril a žiadal od tímu nezmyselnú zastávku v boxoch, aby po ich skončení médiám s úsmevom povedal, že tím nemohol urobiť viac.

Russell mal na mäkkých pneumatikách skvelý štart a po prvom reštarte odvážne zaútočil na Oscara Piastriho. Chvály boli namieste a celkom zaslúžené, keďže urobil všetko správne a dostal sa do čela. Návrh prezúvať v druhej polovici šprintu však bol čírym nezmyslom. Aj keby dostal defekt, tak by bol výsledok rovnaký, ako keby zastavil v boxoch. Aj keď vám odchádzajú gumy a situácia sa javí byť beznádejná, je lepšie bojovať, lebo prezutie by v tejto situácii znamenalo pád na posledné miesto a nebodovaný výsledok.

Mercedes našťastie dokázal Russella upokojiť a ten prišiel do cieľa na štvrtom mieste. Po pretekoch už ukazoval prítomným novinárom úsmevy a vyslovil úplnú spokojnosť s výsledkom sobotného šprintu.

„Nie, nemyslím si, že by som na mediumkách skončil vyššie,“ povedal po skončení šprintu Russell, čím vlastne potvrdil správnosť rozhodnutia tímu. „Boli to veľmi uspokojujúce preteky. Nemyslím si, že sme mohli urobiť viac. Mali sme vynikajúci štart, dostali sme sa na druhé miesto a potom aj pred Oscara na čelo. Všetky tri reštarty boli takisto veľmi dobré.“

„V šprintoch skrátka nepoznáte všetky odpovede, pretože vám chýbajú tréningy. Teraz už vieme, že mäkké pneumatiky nefungujú a pravdepodobne zvolíme dvojzastávkovú stratégiu.“

„Nakoniec máme štvrté miesto a dobrá správa je, že v porovnaní s Ferrari vyzerá naše tempo dobre,“ dodal spokojne Russell.

Vzhľadom na problémy s pneumatikami Pirelli – asi by sa skôr patrilo povedať problémy s hlúpymi katarskými obrubníkmi – sa hovorilo, že FIA tímom povinne nariadi minimálne tri zastávky v boxoch. Ani po šprinte nemáme úplný obraz o situácii. Iste, výdrž softov sa dá počítať na metre, ale Red Bull mal obavy aj o životnosť mediumiek, pritom sme v šprinte nemálo kôl strávili za safety carom.

„Všetci máme dáta. V takej Barcelone, kde sú tri zastávky normálne, to nikto nebude skúšať s jedným pit stopom, pretože vám dáta povedia, že to nefunguje. Pred katarským šprintom nikto také dáta nemal, pretože sme v tréningu odjazdili maximálne deväť kôl za sebou. Teraz už máme dáta a bude zrejmé, čo môžeme spraviť. Malo by sa to nechať na tímy, aby vyhodnotili možné riziká,“ povedal Russell, ktorý na záver ešte pogratuloval čerstvému trojnásobnému majstrovi sveta.

„Patrí mu veľká gratulácia. Red Bull bol rýchlejší než všetci ostatní a Max bol takisto na úplne inej úrovni. Môžem mu len zablahoželať. My sa musíme pozrieť do zrkadla a posunúť našu hru na novú úroveň, aby sme im o rok skomplikovali život, pretože nikto nechce sledovať takú dominanciu a my ich chceme dostať pod tlak,“ povedal George na záver.

Jeho tímový kolega Lewis Hamilton je najlepším dôkazom, že stredne tvrdé pneumatiky boli v sobotu správnou voľbou. Štartoval z dvanásteho miesta a skončil piaty hneď za tímovým kolegom, ktorý si na štart zo štvrtej priečky zvolil softy.

„Bol som spokojný so stredne tvrdými pneumatikami. Nemyslel som si, že mäkké gumy to môžu vydržať a nakoniec ani nevydržali, aj keď sa mediumky ťažko zahrievali,“ zhodnotil svoju sobotu sedemnásobný šampión.

„Boli to zábavné preteky. Premýšľal som, či výjazdy bezpečnostného vozidla budú mať vplyv na pneumatiky, keďže prerušenie pretekov pomáhalo jazdcom na softoch. Našťastie sme však na konci mohli zatlačiť a zviedol som na trati niekoľko pekných súbojov,“ dodal Lewis.

Ten bude stáť za tímovým kolegom aj na štarte nedeľných pretekov a dúfa, že si dokáže udržať tretie miesto až do cieľa. „Dúfam, že si to dokážeme udržať. Asi bude náročné poraziť Red Bull, ale cieľom je udržať Ferrari za nami a aj McLaren, keď to teda bude možné. Čakajú nás však dlhé preteky,“ povedal Hamilton.