logo F1online.sk

Alonso: Môj otec je iný než Verstappenov či Hamiltonov. Neveril, že sa stanem profesionálom

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 6. 2023

O Verstappenovom a Hamiltonovom otcovi vieme, že pre úspech svojich synov obetovali viac-menej všetko a zároveň boli pomerne prísni – obzvlášť Holanďan. Oveľa menej informácií však už máme o Josém Luisovi Alonsovi, „tatkovi“ Fernanda Alonsa, ktorý sa vraj od Josa Verstappena a Anthonyho Hamiltona výrazne líši – a to po všetkých stránkach.

Jos Verstappen a Anthony Hamilton majú spoločné jedno. Obaja neochvejne verili, že sa ich synovia časom stanú profesionálnymi pretekármi. Hoci Holanďan vládol nad svojím potomkom tvrdšou rukou než Brit, ani ten svojho synátora dvakrát nešetril.

Naproti tomu, José Luis Alonso volil diametrálne odlišný prístup – benevolentnejší. Fernanda síce podporoval, ale na to, že sa stane profesionálom, sa dvakrát nespoliehal.

„Môj otec je iný než Verstappenov či Hamiltonov, nie je ani dobrým šoférom,“ vyslovil sa na margo svojho otca Fernando Alonso.

„Učil ma a vychovával rôznymi spôsobmi. Väčší dôraz dával v živote na iné veci, ako na pretekanie. Keď som bol dieťa, nemal víziu, že sa zo mňa stane jedného dňa profesionál.“

„Áno, pretekal som na motokárach a na iných veciach, ale on to považoval len za dočasnú záležitosť,“ poznamenal čoskoro 42-ročný veterán. „Očakával, že nebudem profesionálom a že môj život naberie úplne iný spád.“

„Bol nohami pevne na zemi, učil ma mnohým veciam a rôznym hodnotám, pretože bolo ťažké uveriť tomu, že sa mi jedného dňa podarí dostať sa do Formuly 1, v čom tkvie krása nášho príbehu,“ dodal Alonso.