logo F1online.skF1online.sk

Lewis pochyboval, či je stále dosť dobrý, mladý alebo silný, hovorí jeho otec Anthony

Lewis Hamilton a Anthony Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 7. 2024

Lewis Hamilton zažil na VC Abú Zabí v roku 2021 obrovský úder a mnohí vtedy pochybovali, či sa z toho spamätá a vráti sa v starej forme. Roky 2022, 2023 a tiež 2024 priniesli pochybovačom dostatok tém do diskusie. Lewis v tejto sezóne prehrával v súboji s Georgeom Russellom jeden víkend za druhým a pochybnosti nemali len jeho neprajníci, ale tiež on sám.

Sám Hamilton niekoľkokrát priznal a naznačil, že neraz zažíval neľahké dni. Najlepším dôkazom boli jeho slzy po domácom víťazstve v Silverstone. Všetci sme videli, že mu spadol obrovský kameň zo srdca a prejavilo sa to aj na jeho emóciách.

„Nemôžem prestať plakať. Každý deň od roku 2021 vstávam, snažím sa bojovať, trénovať, sústrediť svoju myseľ na úlohy a pracovať čo najtvrdšie s týmto úžasným tímom,“ povedal Hamilton v rozhovore s Jensonom Buttonom krátko po pretekoch.

„Toto je moja posledná britská GP s Mercedesom. Strašne som chcel vyhrať, pretože ich milujem, veľmi si ich vážim a tiež všetku ich tvrdú prácu za posledné roky. Navždy budem vďačný všetkým v tomto tíme, všetkým v Mercedese a všetkým našim partnerom. A chcem vám všetkým poďakovať za to, že ste tu dnes s nami. Ďakujem, ďakujem, ďakujem, ďakujem, ďakujem všetkým našim neuveriteľným fanúšikom,“ povedal emóciami prekypujúci Hamilton.

Ten vzápätí potvrdil, že o sebe silno pochyboval. „Pre všetkých je to veľmi ťažké. Najdôležitejšie však je, ako sa opäť postavíte, ako si siahnete ešte hlbšie, aj keď máte pocit, že ste na dne so silami. Medzi rokom 2021 a dneškom som určite zažil dni, keď som nemal pocit, že som dosť dobrý a skôr či neskôr sa vrátim na prvé miesto. Dôležité však bolo, že som mal okolo seba skvelých ľudí, ktorí ma a môj tím naďalej podporovali,“ priznal sedemnásobný majster sveta.

Na okruhu boli všetci dôležití ľudia vrátane jeho rodičov. V Lewisových začiatkoch sme jeho otca Anthonyho vídali na okruhoch pravidelne, keďže mu robil aj manažéra. Dnes však už pôsobí „len“ ako jeho otec a na trati sa objavuje sporadicky. Tradične ho vidíme napríklad v Silverstone alebo v Austine.

Minulý víkend na trati nechýbal a doplnil mozaiku emócií. Pred britskou GP sa posledné víťazstvo jeho syna datovalo ešte pred tú osudnú noc v Abú Zabí, ktorá znamenala v kariére a živote sedemnásobného majstra sveta veľký obrat. Lewis sa vtedy úplne vytratil a na verejnosti sa objavil až na začiatku nasledujúcej sezóny.

„Zvládol to sám,“ povedal jeho otec Anthony Hamilton o chvíľach po Abú Zabí v roku 2021. „Pochyboval o sebe, ako to občas robíme my všetci, keď ráno vstaneme z postele. Pochyboval, či je stále dosť dobrý, mladý alebo silný. Samozrejme, Lewisa milujem a podľa mňa má stále všetko potrebné, aby bojoval na čele. Niekedy to však potrebujete pripomenúť. Vie, že na to má a dnešok mu ohromne posilní sebadôveru.“

Hamilton: V roku 2022 som si myslel, že je to za mnou

Po fiasku v Abú Zabí sa dlhé mesiace špekulovalo, či sa Hamilton vôbec vráti do kokpitu. Na verejnosti mlčal, svetu neposlal jediné slovo ani prostredníctvom sociálnych sietí a objavil sa v podstate až na začiatku sezóny 2022. Myslel si, že neúspech hodil za hlavu, ale podľa vlastných slov sa mýlil.

„Teraz môžem povedať len to, že sa nevzdávam. Myslím si, že robím správne životné aj kariérne rozhodnutia. Svoju prácu milujem a nič na svete sa k tomu ani nepriblíži. Som nesmierne vďačný, že patrím medzi týchto dvadsať jazdcov v tomto skvelom športe, ktorý si prechádza dôležitým obdobím. Práve dnes sme mali premiéru traileru k filmu,“ povedal Hamilton, ktorý sa vzápätí pri svojej odpovedi vrátil do roku 2022.

„Úprimne, keď som sa vrátil v roku 2022, myslel som si, že to mám za sebou, ale nebola to pravda. Trvalo dlho, kým sa to zahojilo. Je to prirodzené pre každého, kto má takúto skúsenosť. Snažil som sa na sebe ďalej pracovať a každý deň nájsť vnútorný pokoj,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia