logo F1online.skF1online.sk

Sainz chce hovoriť o bezpečnosti boxových uličiek

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2022

Na Veľkej cene Holandska dostal Carlos Sainz penalizáciu za nebezpečné vypustenie z boxov, ktoré ho v celkovom poradí zosunulo z piateho na ôsme miesto. Španielsky pretekár však naďalej cíti krivdu a myslí si, že na niektorých okruhoch hrozia nebezpečné incidenty v boxových uličkách.

Sainz sa v Taliansku naďalej bránil a tvrdil, že musel urobiť všetko preto, aby zabránil kolízii s mechanikom McLarenu. Práve tento úhybný manéver ho pripravil o niekoľko pozícií vo výsledkovej listine.

„Myslím si, že sa o tom málo hovorí,“ povedal Sainz. „Niektoré boxové uličky sú rozhodne príliš tesné a potrebujeme zlepšiť ich bezpečnosť. Potrebujeme zvýšiť bezpečnosť mechanikov, pretože zabúdame, že títo ľudia v kombinézach a prilbách sa pohybujú medzi autami, ktoré sa idú rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu. Od nehôd a veľmi nebezpečných situácií ich delia centimetre.“

Najmä v Zandvoorte je boxová ulička veľmi tesná. Dokonca ani v Monaku nie sme zvyknutí na to, aby mali piloti a mechanici tak málo priestoru. Holandský okruh v sebe nezaprie ducha starých čias a priestoru na rozšírenie tam jednoducho niet.

„Zandvoort je podľa mňa skvelá trať. Chcem tam ísť každý rok a chcem, aby Zandvoort, Singapur alebo Budapešť zostali v kalendári. Hovorím len o úzkych boxových uličkách,“ vysvetľuje Sainz.

„Musíme myslieť na mechanikov a na to, ako je tam všetko tesné, pretože podľa mňa je to skrátka až príliš tesné. Myslím si, že potrebujeme zlepšiť bezpečnosť.“

„Veľa hovoríme o bezpečnosti monopostov alebo bezpečnosti okruhov, no mám obavy, že jedného dňa by sa mohlo niečo stať aj v boxovej uličke, zvlášť v takto úzkej a pri hromadných zastávkach v boxoch,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia