logo F1online.sk

Leclerc: Cítim adrenalín aj tlak

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2022

Scuderiu Ferrari čaká jeden z vrcholov tejto sezóny: Domáca Veľká cena Talianska. Pre Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza je to azda najkrajší víkend v roku, no bez víťazstva domácej stajne to nikdy nie je stopercentne ono. Ferrari sa pokúsi potešiť fanúšikov pódiom, no jeho jazdci si uvedomujú, že to bude na dlhé lakte.

Červený tím sa v Monze zmenil na červeno-žltý. Farbami Modeny, rodného mesta Enza Ferrariho, chce osláviť 75. výročie jednej z najobľúbenejších značiek sveta. Ak by sa Leclerc so Sainzom v žltých kombinézach dostali až na pódium, pod ktorým budú opäť tisícky fanúšikov hltať každé ich gesto, bolo by to krásne uzavretie talianskeho víkendu.

Charles Leclerc to už raz zažil, keď v roku 2019 v Monze vyhral. Aký je to pocit? “Ťažko to vyjadriť slovami, pretože vás zavalia emócie. Bolo to šialené, pretože celý týždeň pred Monzou je veľmi dlhý. Začínate už v utorok na rôznych podujatiach, na simulátore, čaká vás celá príprava, a na konci toho všetkého sú nedeľné preteky.”

“Včera som bol v jednej milánskej reštaurácii a vo vnútri ma spoznali možno dvaja ľudia. Potom som však vyšiel von a tam ma čakali dve stovky ľudí. Je to výnimočné,” vyznal sa monacký pretekár. “S blížiacimi sa pretekmi začínam cítiť trochu adrenalínu aj tlak. Chceme to zvládnuť podobne ako v roku 2019. Keď vidíte takú masu ľudí, ako fandí jednému tímu, je to niečo špeciálne, je to šialené. Dúfam, že to dokážeme dať dokopy aj tento rok.”

Taliani si tentoraz budú musieť siahnuť na dno svojich síl. Ich úhlavným nepriateľom totiž bude Red Bull. Jeho monopostu RB18 sa z pohľadu odporu a maximálky vyrovná len máločo. Leclerc si uvedomuje, že má pred sebou veľkú výzvu.

Určite sa však nevzdáva. “Všetko je možné. Tento rok máme veľmi konkurencieschopný monopost, je oveľa lepší než vlani. Bojujeme o lepšie pozície. Bude to stačiť, aby sme porazili Red Bull? To neviem, pretože charakteristiky tejto trate nebudú celkom vyhovovať charakteristikám nášho auta. Ale pôjdeme naplno, azda sa nám niečo podarí.”

Carlos Sainz už pódium v Monze zažil, aj keď ako pilot McLarenu. Už aj to bol neopísateľný pocit, priznáva v očakávaní, že tento víkend bude ešte krajší. “Mne sa nikdy nedarí nájsť slová, ktoré by to vystihli. Ten pocit je niekde hlboko vo vás. Tam sa nachádzajú emócie, ktoré prežívate počas tohto veľkolepého víkendu.”

“Fanúšikovia vás povzbudzujú, držia vám palce, motivujú vás. Kým to nezažijete z pozície jazdca, tak to nikdy celkom nepochopíte. Avšak aj zvonku môžete vidieť, že je to tu šialené. Skrátka neskutočné,” usmieval sa 28-ročný Španiel.

Carlos Sainz sa vo štvrtok v mixzóne vrátil aj k minulotýždňovým problémom v Zandvoorte. Ferrari opäť raz nevyšla zastávka v boxoch. Španiel po analýzach zdôraznil, že za vinu by sme to nemali dávať mechanikom.

“Je to veľmi jednoduché. Keďže rozhodnutie prišlo veľmi neskoro, tak to ten jeden mechanik nestihol, pretože mechanik s predným zdvihákom mu zavadzal a snažil sa zodvihnúť auto,” vysvetľoval držiteľ trinástich pódií v F1. “Nebola to chyba mechanikov. Nemohli to spraviť lepšie, zastávka im bola oznámená neskoro.”

Keď sa niečo také stane, mechanici sú zdrvení ešte viac ako fanúšikovia, zdôrazňuje. Preto nie je fér to vyčítať im. “Treba pochopiť, že mechanici sú tí prví, kto chce, aby zastávka prebehla dobre. Chcú, aby Ferrari vyhrávalo, cítia rovnakú vášeň ako my. Po pretekoch som videl veľa kritiky na adresu mechanika, ktorý nestihol obísť auto. Bolo mi ho veľmi ľúto. Dúfam, že aj ľudia na sociálnych sieťach si to uvedomia.”

A čo si Sainz sľubuje od blížiaceho sa víkendu? “Myslím si, že by sme mali čakať, že toto nebudú zrovna najľahšie preteky sezóny. Vždy však do toho ideme motivovaní a s cieľom vyhrať. Nikdy neviete, čo sa môže stať v Monze. Už niekoľko rokov za sebou sme videli, že víkendy v Monze sú iné. Treba byť pripravený na všetko. Papierovo to nie je najľahší okruh, ale náš cieľ to nemení.”