logo F1online.sk

Russell: Zaslúžili sme si lepší výsledok, mali sme rýchlosť na víťazstvo

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2022

George Russell v tejto sezóne končil len na tretej, štvrtej alebo piatej pozícii. Túto štatistiku “pokazil” až v Zandvoorte, kde zaknihoval druhé miesto, no po pretekoch uznáva, že teoreticky mohol aj prvé. Myslí si, že Mercedes na to mal dostatok rýchlosti.

Pre mladíka v službách Mercedesu sa preteky nezačali ideálne. Po štarte totiž spadol za Landa Norrisa a veľa času stratil za Sergiom Pérezom. Avšak, vďaka obrátenej stratégii a štartu na stredne tvrdej zmesi sa v devätnástom kole dostal na druhé miesto za Lewisa Hamiltona a začal si jazdiť vlastné preteky.

Tie Mercedesu pokazila fáza VSC, keďže Max Verstappen mohol zastaviť bez toho, aby sa prepadol za Lewisa Hamiltona a Georgea Russella. Strieborné šípy sa vrátili do hry po druhej neutrálnej fáze, no Mercedes nestavil všetky karty na Lewisa Hamiltona a jeho šancu na víťazstvo, a tak si domov odnáša “len” druhú a štvrtú priečku.

Georgea Russella zisk druhého miesta neprekvapil, z tímového výsledku bol skôr sklamaný. “Vedeli sme, že máme naozaj dobré tempo a mysleli sme si, že budeme vážne bojovať o víťazstvo. Lewisa mi je ľúto, odjazdil skvelé preteky. Ako tím sme si zaslúžili lepší výsledok než len druhé a štvrté miesto. Obaja sme mali stáť na pódiu.”

Rodák z King’s Lynn už nemá ďaleko od postu vicemajstra sveta. I napriek tomu, že v tejto sezóne ešte nevyhral, mu na druhé miesto chýba len trinásť bodov. Vďačí za to aj svojmu rozhodnutiu prezuť na mäkkú zmes, ktorá bola čisto z jeho osobného pohľadu ideálna.

“Ja som bol plne presvedčený, že potrebujem zastaviť a prezuť na softy, neviem, či ste počuli tú vysielačku. Trval som na tom, že to je správna voľba,” prikyvuje Russell. “Tím by také rozhodnutie prijal azda aj tak, keďže v takejto situácii dávalo zmysel rozdeliť autám stratégie. Lewis bol na čele, preňho to bolo náročnejšie. Bol som prekvapený, že sme nezastavili hneď. Potom sme však išli cez boxy, takže to bola zastávka zadarmo. Som veľmi rád, že sme sa rozhodli takto.”

Môžeme však špekulovať, či by nebolo lepšie ponechať oba Mercedesy vpredu. George Russell by Maxa Verstappena aspoň chvíľu zdržal a pomohol tak Lewisovi Hamiltonovi. “Teraz je každý generál. Myslím si však, že keby sme obaja zostali vonku, Max by preteky aj tak vyhral a my by sme pravdepodobne spadli až za Charlesa. Rozhodovať sa za behu je náročné.”

Fanúšikov Mercedesu musel zodvihnúť zo sedačiek aj súboj Russella s Hamiltonom zo záveru pretekov. Nechýbalo veľa a mohli skončiť v sebe. “Bolo to malé nedorozumenie. Vyšiel som spoza neho, keď sa šiel brániť. Mohlo to byť dosť škaredé, ale jeden pred druhým máme rešpekt, takže všetko je v pohode.”

Toto Wolff po nedeli hovoril o samých pozitívach. Tešilo ho, že Mercedes mal dnes víťazný potenciál. Zbadal ho aj George Russell, ktorý je presvedčený o tom, že keby Sergio Pérez nepokazil Mercedesu kvalifikáciu a v pretekoch zas Júki Cunoda nehodil do koša ich stratégiu, tak by mali rýchlosť na víťazstvo. “To si naozaj myslím. Na začiatku sme stratili kvantum času, keďže sme mali nanič kvalifikáciu. Keby sme mali Maxa na dosah hneď po prvom stinte, nevidím dôvod, prečo by sme nemohli bojovať o víťazstvo. Ako tím ukazujeme sľubné výkony, pred zvyškom sezóny to je veľmi vzrušujúce.”