logo F1online.sk

Sainz: Po Q1 a Q2 som si bol istý, že na pole position nemáme

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2022

Fanúšikovia Ferrari nemali v priebehu holandskej kvalifikácie mnoho dôvodov na optimizmus. Scuderia za Red Bullom (lepšie povedané za Maxom Verstappenom) pomerne výrazne zaostávala a zvlášť v Q2 to vyzeralo pomerne jasne. V Q3 však monoposty F1-75 v rukách oboch pilotov ožili a siahali na pole position. Tá však napokon patrí domácemu miláčikovi Maxovi Verstappenovi.

Z Q2 postúpil holandský pretekár vďaka jednému rýchlemu pokusu na šesť kôl starých mäkkých pneumatikách. Ferrari malo na prvý pokus pre oboch pilotov osem kôl staré softy a výrazne na nich strácali. Museli preto z garáže vytiahnuť nové mäkké gumy a s tými Sainz na zrýchľujúcej trati len tesne zdolal Verstappena.

Pred Q3 to preto nevyzeralo optimisticky, no ako sa napokon zdá, Ferrari malo v Holandsku na pole position.

 „Po Q1 a Q2 som si bol istý, že na pole position nemáme. V prvom pokuse v Q3 som však cítil obrovský nárast priľnavosti. Bohužiaľ, to moje prvé kolo nebolo ideálne, ale nakoniec som prehral iba o nejakých deväť stotín sekundy,“ povedal po kvalifikácii Carlos Sainz.

„Som si preto istý, že keď sa na to pozriem znovu, tak nájdem, kde sa tých deväť stotín skrývalo a budem si tĺcť obrazovkou počítača do hlavy. Je to tak, ako to je, najlepšia trojka je veľmi vyrovnaná. Max má zaslúženú pole position, zrejme zajazdil najlepšie kolo z nás troch. V priebehu celej kvalifikácie bol o trochu silnejší,“ priznáva Sainz.

Sainz a Ferrari však môžu ťažiť z menšej výhody, pretože s tímovým kolegom budú proti Verstappenovi dvaja na jedného. Kým Sergio Pérez sa stále viac a viac trápi, zostáva Max v súboji s oboma Ferrari (aj Mercedesmi) osamotený.

„Myslím si, že môžeme spolupracovať a môžeme sa pohrať so stratégiou. Degradácia pneumatík je veľká a v pretekoch sa môže stať čokoľvek. Je však tiež pravdou, že Max bude mať k dispozícii sadu pneumatík, ktorú my nemáme, čo mu dáva trochu výhodu,“ povedal Sainz.

„Som si však istý, že ho môžeme aspoň vyzvať a skomplikovať mu život,“ dodal.