logo F1online.sk

Bottas vyfúkol pole position Hamiltonovi, Hulk tretí!

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 8. 2020

Všetko naznačovalo tomu, že Lewis Hamilton si vybojuje ďalšiu pole position. V závere dnešnej kvalifikácie však Valtteri Bottas vytiahol skvelé kolo, ktorým Lewisa Hamiltona prekonal o šesť stotín sekundy! Z tretieho miesta sa teší náhradník Nico Hülkenberg na Racing Pointe.

Mercedesy pôsobili nielen v piatok, ale aj v sobotu suverénne. Potvrdili to vo finálnej časti kvalifikácie, keď po prvom ostrom kole na mäkkých pneumatikách obsadili prvé dve priečky. Vtedy mal navrch ešte Lewis Hamilton. Na druhý pokus si však odložili po jednej stredne tvrdej zmesi a Hamilton s Bottasom sa ešte dokázali zlepšiť. Na Bottasovu radosť sa mu podarilo nájsť o šesť stotín sekundy viac ako Hamiltonovi.

Tretí Nico Hülkenberg podal skvelý výkon a už v predchádzajúcich častiach kvalifikácie ukazoval, že sa nebude chcieť nechať poraziť Lancom Strollom. Nakoniec svojho kolegu jasne porazil, jeho najlepšie kolo bolo o tri desatiny rýchlejšie. Kým Hulk vyštartuje tretí, Strollovi sa ušlo len šieste miesto.

Cestu na pódium však Hulk nebude mať vôbec jednoduchú. Za sebou totižto bude mať Maxa Verstappena na Red Bulle a Daniela Ricciarda v Renaulte.

Pochvalu si zaslúži siedmy Pierre Gasly, ktorý porazil Alexa Albona na Red Bulle, ale aj obe Ferrari. Charles Leclerc bude štartovať len ôsmy, Alex Albon deviaty. Do tretej časti sa dostal aj Lando Norris, ale nikoho sa mu v nej nepodarilo predbehnúť.

Sebastian Vettel celý víkend strácal a kvalifikácia nebola žiadnou výnimkou. V jej prvej časti skončil len štrnásty, nuž a druhá časť dopadla ešte horšie. Vettel musel v závere Q2 nasadiť mäkkú zmes, aby sa pokúsil postúpiť, no nakoniec ani to nestačilo. “To je všetko, čo bolo v tomto aute. Snažím sa. Ďakujem,” ozval sa po vypadnutí Vettel.

V Q2 vypadol aj Esteban Ocon, ktorý sa ešte bude musieť porozprávať s komisármi. V úvodnej fáze kvalifikácie zablokoval Georga Russella v zákrute Village, za čo podľa všetkého dostane trest. Krátko po incidente sa vo vysielačke spýtal inžiniera, či za to bude trest, na čo mu inžinier prikývol.

Vynikajúcu kvalifikačnú formu potvrdil postupom do Q2 George Russell. Daniil Kvjat týmto sitom neprešiel, pretože v zákrute Stowe bol príliš široký a komisári mu zmazali jeho najrýchlejšie kolo. Posledné dve priečky obsadili dve smutné Alfy.