logo F1online.sk

Verstappen sa nechcel len doviezť: Neznášam to

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 8. 2020

Kto iný mohol prestrihnúť víťaznú šnúru Mercedesu ak nie Max Verstappen? Nečakalo sa však, že sa to stane tak skoro. Holanďan si skvelou jazdou vyslúžil obrovskú pochvalu. Pozitívnych odkazov sa dočkal aj za to, že sa neuspokojil s tretím miestom.

To mu nakoniec vynieslo aj víťazstvo. Keď sa hneď na štarte dostal cez Nica Hülkenberga, Verstappen mal totižto tretie miesto prakticky isté. V prvom stinte sa však držal za dvojicou Mercedesov, ba dokonca na ne začal tlačiť. Onedlho sa však vo vysielačke ohlásil jeho inžinier s nepríjemnou správou; Verstappenove gumy sa pomaly začínali prehrievať.

Zvoľniť ale odmietol s tým, že toto je jeho jediná šanca udržať si Mercedesy na dostrel. Vraj sa za nimi nechce len voziť ako nejaká “babka”. “Neznášam, keď sa len vozím, a hlavne, keď je auto na tom dosť slušne,” vysvetlil po pretekoch Max Verstappen. “Niekedy to môže byť trochu samovražda, zničíte si pneumatiky a potom sa na nich zúfalo snažíte udržať, ale to nebol dnešný prípad.”

“Doteraz sme nemali veľa príležitostí s nimi bojovať. Nechcel som za nimi len krúžiť. Nemal som čo stratiť. V najhoršom prípade by som skončil tretí, v najlepšom by som vyhral preteky,” usmieval sa víťaz. “Ja som už manažoval svoje pneumatiky, ale ich boli úplne zničené. Videl som, ako sa otvárajú.”

“Keď som už bol za Lewisom, v trinástej zákrute (Becketts) som mal jednu ťažkú chvíľku, pretože je náročné niekoho nasledovať, a to aj keď máte výhodu v gripe. Potom sa to dostalo do bodu, keď v tom už oni nemohli pokračovať. Tam sa začali moje preteky.”

Mercedesy sa rozhodli zájsť do boxov najskôr s Bottasom, a v nasledujúcom kole aj s Hamiltonom. “Keď Mercedesy zašli do boxov, mohol som pridať. A pneumatiky vôbec neodchádzali, čo bolo prekvapivé. Som s tým spokojný.”

Keď Verstappen zašiel do boxov, mal taký náskok, že ani o trochu pomalšia zastávka ho v konečnom dôsledku nepripravila o prvú priečku. “Na trať som sa vrátil hneď za Valtterim, no bol som na mäkšej zmesi, takže som ho vedel predbehnúť. Mohol som to kontrolovať.”

“Potom sme zašli spolu do boxov a už to bola len otázka toho, kto bude až do konca rýchlejší. Videl som ale, že ma Valtteri nevedel dostať pod tlak. Len som manažoval ten rozostup. Tím mi v jednom momente povedal, že Lewis možno pôjde až do cieľa. To bolo nejakých dvanásť kôl do konca, tak som pridal. Bolo ale zrejmé, že mal problémy s gumami, a tak musel zájsť do boxov,” zhrnul preteky Verstappen.

Rozhodnutie vedenia Formuly 1 priniesť na druhé preteky v Silverstone mäkšie zmesi sa vyplatilo. Ross Brawn už počas veľkej ceny poslal Martinovi Brundlovi správu, v ktorej sa pochválil, že vďaka ich rozhodnutiu sme konečne mali napínavú nedeľu.

“Tieto gumy boli trochu primäkké na tento okruh. Je škoda, že ich nemáme aj na iných tratiach, pretože obyčajne by sme šli len na jednu zastávku,” dodáva Verstappen. “Vidíme, že Mercedesu to robí väčšie problémy, začnú sa im tvoriť pľuzgiere. My sme ich nemali, o pneumatiky sme sa starali o čosi lepšie.”

Súvisiace články