logo F1online.sk

Hamilton sa bál, že jeho gumy explodujú, Verstappenova rýchlosť mu nešla do hlavy

Lewis Hamilton – pľuzgiere
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 8. 2020

Lewis Hamilton, tento rok už zvyknutý na to, že Mercedes s iným výsledkom ako víťazstvom nemôže byť spokojný, bol rozčarovaný z toho, ako sa vyvíjala nedeľňajšia veľká cena. Za jeho problémy mohli pneumatiky, ktoré sú podľa Brita nafúknuté ako “balóny”. Na druhej strane si nevedel vysvetliť, ako to, že Verstappen sa s pľuzgiermi netrápil.

Pirelli zareagovalo na trojicu defektov z minulého týždňa sériou opatrení. Jedným z týchto opatrení bolo zvýšenie minimálnych tlakov v pneumatikách. Ako môže zvýšenie minimálnych tlakov pomôcť pri predchádzaní defektov? Na to cez týždeň odpovedal Mark Priestley, autor knihy Mechanik, vo svojom videu:

Lewis Hamilton sa domnieva, že práve zvýšenie minimálnych tlakov v pneumatikách spôsobilo spolu s pomerne vysokými teplotami problémy Mercedesu. Už počas pretekov sa vo vysielačke ozval a na rýchlosť Maxa Verstappena utrúsil: “On musí mať v pneumatikách nižší tlak alebo čo…”

Pneumatiky mu nedali pokoja ani potom, svojmu inžinierovi sa posťažoval, že niečo musí mať s autom, keď sa zadné pneumatiky tak správajú.

V popretekových rozhovoroch ale naznačil, že o problémy Mercedesu sa napokon možno nechcene postaralo Pirelli. “Najpravdepodobnejšie je to, že keďže Pirelli malo pred týždňom problémy so zlyhaniami pneumatík, tak tento víkend zdvihlo tlaky v pneumatikách. Teraz sú z nich balóny, sú to najvyššie tlaky, aké sme na takejto trati kedy mali.”

“Nebol by som prekvapený, keby to bol dôvod. Ale neviem, či sa aj ostatní trápili s pľuzgiermi ako my. Budeme sa na to musieť pozrieť,” pokračoval Lewis Hamilton, ktorý bol rád aj za druhé miesto. “Určite som nečakal, že tie pľuzgiere budú také vážne, ako sme zažili.”

“Ale som naozaj vďačný za to, že sme to zmanažovali tak, aby som tie preteky zvládol. Myslím, že úplne na konci som mal zas pľuzgiere, ale dosť som na to tlačil, aby som sa na chlapcov dotiahol,” vysvetlil šesťnásobný majster sveta.

Po poslednej zastávke v boxoch sa totižto ocitol za Valtterim Bottasom. Od tímu dostal zelenú na útok, ak si s Fínom nechajú dostatok miesta. Trápiaci sa Bottas preňho ale nebol žiaden súper.

Hamilton napokon dodal: “V tom druhom stinte som tak manažoval tie pneumatiky, že by ste neverili, ale s pľuzgiermi to vôbec nič nespravilo. Na konci som v podstate jazdil na polovičnej pneumatike. V zrkadlách som videl, že jedna polovica je holá, tá druhá v poriadku, tak to držalo pokope. Ale bol som nervózny, že to exploduje alebo čo.”