logo F1online.sk

Hülkenberg vysvetľuje neskorú zastávku: Tie gumy by to do konca nezvládli

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala9. 8. 2020

Neskorá zastávka Nica Hülkenberga otvorila priestor pre ďalšiu konšpiračnú teóriu. Neprinútil tím Nemca zastaviť len preto, aby sa lepší výsledok ušiel Lancovi Strollovi? Na túto otázku si odpoveď môžete dať sami, ale ak si myslíte, že áno, vysvetlenie Nica Hülkenberga váš názor možno zmení. A možno nie.

Azda aj chýbajúca preteková prax stála Nica Hülkenberga pozíciu na štarte v prospech Maxa Verstappena štartujúceho na tvrdšej zmesi. Po tomto momente sa však preteky z pohľadu Racing Pointu vyvíjali pomerne sľubne. Hulk vo svojom treťom stinte nabral kurz piate miesto.

A hoci jeho časy na kolo boli lepšie ako jazdcov Mercedesu a aj Charlesa Leclerca jazdiaceho pred ním, osem kôl pred koncom prišla nečakaná zastávka v boxoch. Nemec sa tak ocitol na trojzastávkovej stratégii a siedmej priečke. Prepadol sa totižto nielen za svojho kolegu Strolla, ale aj Alexa Albona.

Racing Point vysvetlil, že na vine boli pneumatiky a tvorba pľuzgierov.

“Boli sme nútení na tej tvrdej zmesi zájsť do boxov,” vyspovedal sa Hülkenberg v rozhovore pre Sky Sports F1. “Na oboch zadných pneumatikách sme mali slušne veľké pľuzgiere. Vibrácie sa začali tak vymykať spod kontroly, že v rámci dvoch alebo troch kôl sa dramaticky zhoršili.”

“Nemyslím si, že by to tie pneumatiky zvládli až do konca. Bola to škoda. Prvú polovicu pretekov sme mali pod kontrolou, veľmi dobre sme to manažovali. V tú sekundu, ako som sa ocitol na tej druhej tvrdej sade, som pocítil, akoby to boli úplne iné gumy, iná zmes. Nakoniec to proste nezafungovalo,” vysvetlil náhradník Sergia Péreza.

Nico Hülkenberg zaskakuje na poslednú chvíľu, čo znamená, že jeho krčné svalstvo nie je tak dobre vytrénované ako jeho súperov. Nemal s tým problémy? Predsa len to boli jeho prvé preteky v tejto sezóne, a to navyše v Silverstone, kde je plno rýchlych zákrut…

“Našťastie, tieto autá majú pomerne blízko opierku hlavy, takže moja hlava mohla pomerne často oddychovať. Celé telo, chrbtové svalstvo, dokonca aj sedačka je okolo zadku dosť úzka. Zajtra ráno ma to určite bude trochu bolieť,” myslí si Hulk. “Boli to pokojné preteky, žiadne veľké súboje, žiadne výjazdy bezpečnostného vozidla, ale som za to pomerne vďačný. Som rád, že to nebolo prepchaté akciou, pretože už aj tak toho bolo asi dosť.”

Vedenie Racing Pointu v sobotu vyhlásilo, že “na 99 percent” sa už v Španielsku predstaví Sergio Pérez. Znamená to, že Hulka už neuvidíme? “Neviem, ako to celkovo vyzerá. Viac sa dozvieme v najbližších dňoch s blížiacim sa víkendom. Asi tam budem prítomný, len pre prípad, že by nemohol pretekať. Asi tam budem, aby som ho mohol nahradiť. Myslím si, že sa opäť rozhodne až neskoro vo štvrtok.”