logo F1online.sk

Tréningová hegemónia Mercedesu pokračuje, tretí Norris

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 8. 2020

Tretí tréning pred VC 70. výročia F1 nepriniesol žiadne prekvapenia. Prvé dve priečky opäť obsadili Mercedesy. Aj tentoraz bol rýchlejší Lewis Hamilton pred Valtterim Bottasom, a to o 0,163 sekundy. Na tretej priečke tentoraz neskončil Max Verstappen, ale Lando Norris na stredne tvrdej zmesi.

Kvalifikácia dnes môže byť veľmi zaujímavá — aj keď nie vpredu. Tímy musia rozlúsknuť dôležitú otázku, a teda rozhodnúť sa, ktoré zmesi v kvalifikácii nasadiť. Červené softy sú síce nepatrne rýchlejšie, ale v pretekoch budú prakticky nepoužiteľné — preto sa dá očakávať, že sa tímy budú snažiť postúpiť do Q3 na stredne tvrdej. Ak však niekto zariskuje a nasadí softy, môže sa prekvapivo dostať do Q3.

V kvalifikácii sa dajú rovnako očakávať problémy s premávkou. Okruh v Silverstone síce nepatrí medzi tie krátke, ale príprava softov na ostré kolo je taká dôležitá, že piloti jazdia veľmi pomaly. Prípravné kolo Maxa Verstappena trvalo takmer tri minúty — Holanďan robil všetko preto, aby gumy ani trochu neopotreboval. To však pre jazdcov v ostrom kole znamená, že na konci kola sa budú musieť preštrikovať cez zástup pomaly jazdiacich áut, ktoré sa budú snažiť nechať si odstup od jazdca pred sebou.

Na premávku doplatil v treťom tréningu aj Max Verstappen, čo vysvetľuje len zisk siedmej priečky, ale napríklad aj Daniel Ricciardo na štrnástom mieste.

Za spomínanou prvou trojkou skončila dvojica Racing Pointov, Nico Hülkenberg bol rýchlejší o sedem tisíciniek sekundy ako Lance Stroll. Šiesty skončil Leclerc nasledovaný Red Bullmi. V prvej desiatke sú ešte Ocon a Sainz.

Sebastian Vettel dostal po včerajšom zlyhaní techniky novú jednotku MGU-H, turbo a spaľovací motor. Scuderia sa z preventívnych dôvodov rozhodla tie isté komponenty vymeniť aj na aute Charlesa Leclerca.

Kvalifikácia sa začne o 15:00.