logo F1online.sk

Leclerc sa koncentruje na preteky, Sainz sa vráti k nastaveniam z prvého tréningu

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2022

V nedeľu si to o víťazstvo rozdajú v prvom rade tímové dvojky Ferrari a Red Bullu. Keďže Charles Leclerc odštartuje z chvosta štartového poľa, v piatok ho príliš nezaujímali rýchle kolá, no Carlos Sainz si musel dať o čosi viac záležať na nastaveniach do kvalifikácie. Španiel ubezpečuje, že vo Ferrari vedia, ako vylepšiť svoju pozíciu z druhého tréningu.

Charles Leclerc v piatok nasadil novú batériu a jednotku MGU-K, ku ktorým pred druhým tréningom pridal aj riadiacu jednotku elektroniky. Keďže už má štart z chvosta štartového roštu istý, môžeme predpokladať, že v sobotu vymení aj všetky ostatné motorové komponenty.

Max Verstappen je na tom podobne a v nedeľu sa dá očakávať priamy súboj medzi ním a Charlesom Leclercom. Rozhodne rýchlosť aj stratégia, a ktovie, možnože sa prejaví aj vylepšená hybridná časť, ktorú Scuderia mohla vyvíjať až do konca augusta 2022.

“Nemali sme až taký zlý deň,” hodnotil po prvých tréningoch Charles Leclerc. “Samozrejme, testovali sme dosť vecí, ale každý mal úplne iný program. Ťažko sa to porovnávalo počas tohto prvého dňa po dovolenkách. Celkovo máme pomerne OK pocity.”

“Zdá sa, že sme na tom celkom biedne pri kvalifikačných simuláciách, ale s natankovaným autom to bolo celkom OK. Uvidíme, budeme pokračovať v práci a v noci sa pokúsime spraviť krok vpred a v sobotu sa vrátiť silnejší,” pokračoval Monačan, ktorý v sobotu predsa len nebude mať úplné voľno. O tom, v akom poradí sa postavia potrestaní piloti na štartovom rošte, totižto rozhodne výsledok kvalifikácie.

Charlesovi Leclercovi by pomohlo, keby štartoval pred Maxom Verstappenom, no nechce pre to obetovať pretekovú rýchlosť. “Nekládli sme taký dôraz na kvalifikačnú rýchlosť ako obyčajne, keďže to je trochu zbytočné. Viac sme sa koncentrovali na pretekové tempo, aby sme si prerazili cestu cez štartové pole čo najrýchlejšie.”

Carlosa Sainza čaká o niečo tradičnejší víkend, len s tým rozdielom, že minimálne v úvode nedeľnej veľkej ceny nebude bojovať s Maxom Verstappenom a ani Charlesom Leclercom. Vpredu bude sám rovnako ako Sergio Pérez, na čo sa dá hľadieť ako na veľkú šancu zaknihovať druhý triumf v kariére.

Sainz nečaká, že by v nedeľu na trati nikoho nestretol a doviezol sa až k víťaznej trofeji. “Vo Formule 1 sa nikdy necítite osamelo. Ak vedľa vás nie sú Max a Charles, tak sa tam objavia Checo, Lewis a George, s ktorými budete musieť bojovať. Nikdy nie ste sám a nikdy to nie je jednoduché. Treba skloniť hlavu a pokúsiť sa zajazdiť čistý víkend. Uvidíme, kam nás to povedie.”

Z hľadiska rýchlosti to v druhom tréningu nevyzeralo veľmi dobre, no Španiel ubezpečuje, že šlo len o mierne zakopnutie. Návrat k nastaveniam z prvého tréningu by to mal vyriešiť.

“Ak mám byť úprimný, tak dnes som sa cítil sebavedomý a s autom som bol spokojný,” vysvetľoval. “Piate alebo šieste miesto nevyzerá až tak konkurencieschopne, ale v prvom tréningu som bol veľmi spokojný s mojím autom. V FP2 sme spravili niekoľko zmien, pri ktorých sme sa nevybrali správnym smerom. Myslím si však, že keby sa mi vrátil monopost z prvého tréningu, tak určite zajtra budeme stíhať konkurencii.”

“Je pravdou, že Verstappen dnes vyzeral byť veľmi rýchly, najmä v druhom tréningu na nových softoch. Počas dlhých jázd sme boli bližšie, ale zdá sa, že on má skvelú rýchlosť. Z auta musíme vyžmýkať maximum,” uvedomuje si Carlos Sainz, ktorý mal tiež pouvažovať, či bude Holanďanovi v nedeľu stíhať. “V prvom tréningu sme sa mu dokázali vyrovnať, vtedy sme trafili správne nastavenia, čiže budeme konkurencieschopnejší. Bude to stačiť, aby sme sa mu rýchlostne vyrovnali? Neviem, to sa nedá povedať.”