logo F1online.sk

Hamilton: Prvé tohtoročné víťazstvo Mercedesu je blízko

Lewis Hamilton
© Pirelli F1 Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2022

Lewis Hamilton pred letnou prestávkou nabral vynikajúcu formu. Na posledných piatich veľkých cenách získal päť trofejí, na čo chce nadviazať aj v druhej časti kalendára. V skutočnosti sú jeho ambície ešte o niečo vyššie. Sedemnásobný majster sveta cíti, že Mercedes má už na dosah prvé tohtoročné víťazstvo.

Inžinieri Mercedesu už konečne presne vedia, kam sa majú uberať s vývojom. Vďaka tomu, že v úvode sezóny na auto neprinášali takmer žiadne nové komponenty, navyše navnaďujú fanúšikov stajne tým, že v jesennej časti chcú predstaviť ešte celý rad noviniek. Tie by mali pomôcť z monopostu W13 vydolovať viac potenciálu.

Lewis Hamilton verí, že v zostávajúcich deviatich veľkých cenách už bude blízko víťazstva. “Verím, to rozhodne,” bez váhania zareagoval na tlačovke. “Zlepšujeme sa, na posledných veľkých cenách sme podávali konzistentné výkony a ako tím napredujeme. Všetci ťaháme za jeden povraz a ideme naplno.”

“Naše auto sa pomaly premieňa na poriadny pretekársky stroj, ktorým na začiatku sezóny rozhodne nebolo! Teraz je to už riadne pretekárske auto v pravom slova zmysle, čo je pozitívne,” teší sa rodák zo Stevenage. “Najlepšie to bolo vidieť na posledných pretekoch. Pre nás to bola obrovská vzpruha, že dokážeme zmazať túto stratu. Prirodzene, aj naďalej to bude náročné a budeme pracovať so sklonenými hlavami. Naši chlapci odvádzajú úžasnú robotu, no ja verím, že sa dokážeme dotiahnuť.”

Hamilton má zatiaľ na konte štyri belgické víťazstvá. Vo štvrtok nechcel predpovedať, či by sa mu už teraz mohlo podariť pridať piaty triumf, no celý Mercedes bude netrpezlivo očakávať, aký dopad bude mať na výkony jednotlivých tímov nová technická direktíva. V padoku sa šepká, že niektoré tímy pre ňu museli vyvinúť nové, menej ohybné podlahy, ktoré ich spomalia o niekoľko desatiniek sekundy.

Nečakajú nás však dôležité preteky len s ohľadom na zvyšok sezóny, ale aj na nasledujúci ročník, počas ktorého budú platiť ešte prísnejšie limity v oblasti podlahy. Práve to by mohol byť moment, keď by sa Mercedes opäť vrátil do boja o majstrovský titul a Lewis Hamilton azda zaútočil na ten vytúžený ôsmy.

Lewis Hamilton ubezpečuje, že stále je pri chuti. “Myslím si, že z osobného hľadiska ešte mám čo dosiahnuť. Možno už nezostalo tak veľa rekordov, ale spoločne s tímom toho stále musíme veľa prekonať. Navyše ja, rovnako ako chlapci okolo, som stále zamilovaný do tohto športu.”

“Obzvlášť sa mi páči smer, ktorým sa v tomto športe uberáme, a veci, ktoré robíme. Páči sa mi práca a rozhovory so Stefanom (Domenicalim, pozn. red.),” pokračoval s odkazom na boj za diverzitu v motoršporte. “Samozrejme, aj vonku sa toho deje nesmierne veľa a naberá to na sile. Sú to vzrušujúce časy.”