logo F1online.sk

V pondelok sa začal súd s Berniem Ecclestoneom za daňové úniky

Bernie Ecclestone
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2022

Po niekoľkotýždňovom vyšetrovaní Daňového a colného úradu Spojeného kráľovstva HMRC vysvitlo, že Bernie Ecclestone sa mal dopustiť trestného činu krátenia dane a poistného. Bývalý boss efjednotky mal zamlčať majetok vo výške presahujúcej 400 miliónov libier, čo on však v pondelok odmietol.

Prokurátor stanovil prvé pojednávanie na pondelok 22. augusta. Po tom, čo Bernie Ecclestone prišiel na súd v londýnskom Westministeri spolu so svojou ženou Fabianou v bielom Range Roveri, ho do budovy cez zadný vchod escortovala ochranka spolu s tímom právnikov. Polícia zároveň pre Ecclestoneov vysoký vek upozornila fotografov, aby sa naňho netlačili.

Na samotnom pojednávaní, ktoré trvalo dovedna päť minút, prokurátor Robert Simpson oboznámil súd s prípadom. “Počas vyšetrovania dostal otázku, aké zverenecké fondy (trusty, pozn. red.) vlastní v zahraničí. Úrad zakladá toto obvinenie na skutočnosti, že nepriznal zverenecký fond v Singapure s bankovým účtom, na ktorom sa nachádzalo približne 650 miliónov dolárov.”

Ecclestone údajne priznal existenciu “jediného” zvereneckého fondu v prospech jeho dcér. Podľa prokurátora vyhlásil, že s výnimkou jeho “nezaložil a nie je ani v jeho prospech založený žiaden ďalší fond”, čo bolo podľa žalobcu konanie “s úmyslom obohatiť sa”.

Prípad sa má týkať obdobia, keď Mr. E ešte stále velil Formule 1. Fond mal byť založený od júla 2013 až do októbra 2016, teda ešte aj necelý rok pred jeho odchodom z funkcie šéfa kráľovnej motoršportu.

Britský miliardár na súde uviedol svoje meno, dátum narodenia a adresu trvalého pobytu, a následne skonštatoval, že je nevinný. Po tomto krátkom vyhlásení súd rozhodol, že bude vyšetrovaný na slobode. Ďalšie pojednávanie je stanovené na 19. septembra.

Súvisiace články