logo F1online.sk

Medzi boxovým múrikom Ferrari a jazdcami panuje nedôvera, všíma si Ericsson

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 8. 2022

Pretekár série IndyCar Marcus Ericsson, ktorý je zároveň bývalým tímovým kolegom Charlesa Leclerca, sa domnieva, že medzi jazdcami a boxovým múrikom Ferrari chýba dostatok dôvery. Dôvodom sú chybné strategické rozhodnutia, ktoré piloti očividne spochybňujú.

Víťaz tohtoročného Indy 500 bol tímovým kolegom Charlesa Leclerca v Sauberi počas sezóny 2018, v ktorej súčasný pilot Ferrari zažil svoj debut vo Formule 1. Ericsson sa aktuálne pre Sky Sports pokúsil vžiť do jeho kože, Monačanovi sa totiž nádej na zisk premiérového titulu pomaly rozplýva.

„Myslím si, že je veľmi frustrovaný. Tento rok bol rýchly, ale čelil viacerým problémom. To, čo sa stalo na okruhu Paula Ricarda, bolo dôsledkom toho, že Charles je frustrovaný – chce vyhrávať preteky. Chce sa vrátiť do boja o titul a jednoducho sa mu to nedarí. Potom tlačí na pílu, možno až príliš. Takže to nie je ideálne. Pre Charlesa to bude ťažké, pretože bude cítiť, že tento rok mal možnosť naozaj bojovať o celkové prvenstvo. A bude vedieť, že sa mu to nepodarilo dosiahnuť kvôli mnohým veciam, ktoré ani nemohol ovplyvniť,“ konštatuje Ericsson.

Všetky doterajšie podujatia naznačili, že Ferrari postavilo jeden z najrýchlejších, ak nie aj najrýchlejší monopost. Zlé strategické rozhodnutia a problémy so spoľahlivosťou však viedli k tomu, že Red Bull pevne prevzal opraty a vedie oba šampionáty. Víťaz Indy 500 priznal, že ho prekvapilo, ako rýchlo sa karta obrátila. „Celý čas sú takí rýchli. Zdá sa, že to neustále kazia, keď na vedúceho jazdca šampionátu strácajú až 80 bodov.“

„Ak to nie je vinou zlej stratégie, tak sa objaví porucha auta alebo Charles havaruje. Vždy sa niečo nájde. Je šialené, že majú také dobré auto a nedokážu to využiť. V pretekoch v Maďarsku mali naozaj silnú pozíciu. Piloti Red Bullu štartovali zo zlých priečok. Ferrari malo skvelú príležitosť získať nejaké body do Pohára konštruktérov, no napriek tomu sa im podarilo skončiť vzadu a Max Verstappen vyhral preteky. Som naozaj prekvapený, keď vidím, že sa to deje tak často,“ čuduje sa Ericsson.

Švédsky pretekár si nerobí nádeje ohľadom toho, že by sa to mohlo zlepšiť. Dôvod je podľa neho jasný. „Myslím si, že z pohľadu jazdca je problémom, a tento rok sme to videli už niekoľkokrát, že Carlos i Charles pochybujú o rozhodnutiach, ktoré počas pretekov robí tím na boxovom múriku. Zdá sa, že dôvera, ktorú ako pretekár potrebujete mať k svojej stajni, medzi Ferrari a jazdcami trochu chýba, a to nie je dobré. Aktuálne je to určite veľký otáznik. Teraz stratili toľko bodov, že neviem, či je vôbec nejaká šanca, že by to v druhej polovici sezóny mohli získať späť.“