logo F1online.sk

Pourchaire po sezóne v F2 končí: Šanca v F1 môže prísť, ale nemusí

Théo Pourchaire
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 8. 2022

Dočká sa niektorý z tohtoročných juniorov bojujúcich vo Formule 2 šancu vo Formule 1? Ambície neskrýva nejeden z nich, avšak žiadny zatiaľ nie je úzko spájaný s prestupom do najvyššej motoristickej triedy. Dlho bol kandidátom na posun do Formuly 1 francúzsky talent a junior Sauberu Théo Pourchaire. Tieto hlasy však už utíchli.

Pourchaire v priebehu svojej juniorskej kariéry ukazoval záblesky skvelého talentu. Získal titul vo francúzskej i nemeckej F4, len tesne prišiel o titul vo Formule 3, ktorý si nakoniec uchmatol Oscar Piastri. Ten ovládol aj Théovu nováčikovskú sezónu v F2. Pourchaire sa vlani stal najmladším víťazom pretekov v histórii Formuly 2, avšak v celkovom hodnotení skončil „až“ na piatom mieste.

V tomto roku bol považovaný za vážneho kandidáta na titul. Zatiaľ nebol taký konzistentný ako priebežný líder Felipe Drugovich, avšak v Maďarsku sa mu podarilo priblížiť. Momentálne za Brazílčanom zaostáva o 21 bodov, takže titul preňho určite nie je stratený. Nech však už táto sezóna dopadne akokoľvek, Théo pre francúzske médiá priznal, že bude jeho poslednou vo Formule 2.

„Toto je moja posledná sezóna vo Formule 2, to je isté,“ priznal Pourchaire pre France Racing. „V ďalšej sezóne už nebudem pokračovať.“

„Skrátka to z finančného hľadiska nebude možné a nie je to ani dobré riešenie. Pre jazdca sú dve sezóny v tomto šampionáte dostačujúce,“ dodal päťnásobný víťaz pretekov tohto juniorského šampionátu.

Pourchaire patrí do akadémie Sauberu a je verejne známe, že sa u svojho šéfa Frédérica Vasseura teší veľkej obľube. Théo vlani tiež priznal, že Alfa Romeo si pri voľbe nástupcu Antonia Giovinazziho vyberala medzi ním a Kuan-jü Čouom. Voľba nakoniec padla na skúsenejšieho Číňana a Vasseur dal svojmu mladíkovi v tomto roku jasnú úlohu – získať titul.

Aj keby sa mu to však podarilo, miesto v F1 mu nikto negarantuje. Neobjavil sa v žiadnych prestupových špekuláciách a zdá sa, že v Alfe Romeo sú s Čouom spokojní.

„Ak sa neposuniem do Formuly 1, tak neviem, čo budem robiť. Ešte sme o tom neuvažovali. Uvidíme, možností môže byť niekoľko. Do konca sezóny F2 zostávajú štyri preteky, to je všetko, čo viem. Zvyšok sa ešte uvidí,“ povedal stále iba osemnásťročný francúzsky mladík.

„Určite nechcem myslieť na Formulu 1. Zostáva však mojím snom. Som šťastný už len za to, že môžem jazdiť vo Formule 2. Keď sa obzriem späť za mojou kariérou a pomyslím na pomery, z ktorých pochádzam, tak už jazdiť v F2 je skvelé. Uvidíme, šanca v F1 môže prísť, ale nemusí.“

„Neviem, či odjazdím nejaký prvý voľný tréning, ale takto je to asi lepšie. Môžem sa tak sústrediť na svoju sezónu vo Formule 2. Ak sa objaví nejaká príležitosť, tak ju využijem,“ dodal Pourchaire skromne.

Súvisiace články