logo F1online.sk

Horner: Vettel svoj odchod načasoval správne

Sebastian Vettel a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková12. 8. 2022

Christian Horner so Sebastianom Vettelom intenzívne prežíval zisk všetkých štyroch majstrovských titulov. Šéf Red Bullu je toho názoru, že nemecký šampión svoj odchod načasoval správne. Okrem toho vyzdvihol aj jeho pozitívne stránky a s odstupom času zhodnotil roky, ktoré s ním v stajni z Milton Keynes prežil.

Vettel prišiel v roku 2009 do Red Bullu zo sesterského tímu Toro Rosso. Na konci svojej prvej sezóny obsadil v jazdeckom šampionáte druhé miesto, avšak počas nasledujúcich štyroch rokoch mu už titul neušiel.

Je chvályhodné, že aj po odchode do Ferrari naďalej udržiaval dobré vzťahy s Hornerom, ako aj so zvyškom rakúskeho tímu. Šéf Red Bullu dodnes v dobrom spomína na časy, ktoré s Vettelom strávil. „Bolo pre nás potešením mať ho v tíme. Dosiahli sme spolu niekoľko skvelých úspechov. Videl som, ako sa z chlapca stal mladý muž a dnes je to veľmi zásadový chlap. Je to človek s veľmi silným presvedčením.“

„Videli sme to v poslednej fáze jeho kariéry, keď horlivo presadzoval veci, na ktorých mu záležalo, a to oprávnene. Jeho rodina je pre neho dôležitá. Má veľmi rád svoje súkromie. Tak rád vidím, že si nedávno založil účet na Instagrame! A hoci sa jeho kariéra v F1 končí, som si istý, že toho chce v živote ešte veľa dosiahnuť a určite ešte urobí veľa skvelých vecí. Bude smutné, že ho tu už neuvidíme. Ale myslím si, že svoj odchod načasoval správne. Nie je príjemné vidieť ho v strede poľa, nezaslúži si tam byť,“ tvrdí Horner.

Brit zároveň vzdal hold Vettelovmu odhodlaniu na trati aj mimo nej. „Myslím, že na Sebovi bolo od začiatku vidieť, že je veľmi sústredený a jeho pracovná morálka je typicky nemecká. Pracoval tvrdo do noci a mal veľký zmysel pre humor, takže zapadol do tohto tímu. Zapáčil sa všetkým, či už sa objavoval s čokoládou pre sekretárky, alebo sa učil žargón v garáži – jeho znalosť cockney slangu (slangu z oblasti východného Londýna, pozn. red.) sa stala legendárnou.“

„V autách, ktoré sme v tom období mali, bol ohromný. Boli to dobré časy. Proti nám stála obrovská konkurencia v podobe veľkých tímov a zároveň sme dosiahli niekoľko vynikajúcich úspechov. On sa v tom období veľmi sústredil aj na dosahovanie rekordov. Znamenali pre neho veľa,“ prezrádza Horner.

Šéf červených býkov zároveň opísal, ako vnímal cestu Sebastiana Vettela až na samotný piedestál, keď sa postupne zaradil medzi legendy tohto športu. „Stále sa zlepšoval. V roku 2009 sme boli mladý tím, rovnako ako on. A urobili sme niekoľko chýb. V roku 2010 už bol vynikajúcim jazdcom, mal problémy s nespoľahlivosťou monopostu, a napriek tomu vyhral šampionát. V nasledujúcom roku na to nadviazal.

„Rok 2012 bol veľmi ťažký. Pred odchodom z Európy vyhral len jedny preteky. A potom vyhral, myslím, štyri po sebe, aby sa v záverečných pretekoch v Brazílii stretol v súboji o titul s Fernandom Alonsom. V roku 2013 absolútne dominoval, keď dosiahol deväť víťazstiev za sebou. Podľa mňa to bol jeho najlepší rok. Všetko vtedy do seba zapadlo, bol naozaj výnimočný,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články