logo F1online.sk

Wolff by jedenásty tím Audi privítal oveľa radšej než Andrettiho

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 8. 2022

Od prvých oficiálnych informácií o tom, že Michael Andretti sa pokúša dostať svoj tím do Formuly 1, uplynulo už niekoľko mesiacov a stále netušíme, či na to FIA a Formula 1 prikývnu. Rozhodnutie, či prijať jedenásty tím, totiž nie je také jednoduché, aj časť štartového roštu je proti. Toto Wolff patrí k odporcom Andrettiho príchodu, no jedenásty tím neodmieta kategoricky. Audi by si v tejto pozícii predstaviť vedel.

Aktuálne platná Concordská dohoda prikazuje každej novej stajni zaplatiť poplatok vo výške 200 miliónov dolárov, ktorý sa následne prerozdelí medzi ostatné tímy. Michael Andretti tvrdí, že je pripravený spraviť všetko pre to, aby miestenku v efjednotke dostal.

Medzičasom však hodnota Formuly 1 stúpla a spomínaná čiastka sa viacerým tímom nezdá byť primeraná. Ak si totiž medzi seba pustia niekoho ďalšieho, všetky príjmy sa už nebudú deliť na desať, ale jedenásť dielov. Od nového tímu sa preto požaduje, aby aj on niečo priniesol kráľovnej motoršportu. Andretti má výhodu, že je z amerického prostredia a vo svete motoršportu ide o naozaj zvučné meno, no to podľa Tota Wolffa nestačí.

“Myslím si, že ten, kto sa pripojí ako jedenásty tím, musí ukázať, aký dokáže byť kreatívny v tomto biznise,” rozhovoril sa Toto Wolff, ktorého slová cituje motorsport.com. “Andretti je veľké meno a myslím, že v USA dokázal ohromné veci, no toto je šport a biznis zároveň. Musíme vedieť, čo vlastne dokážete ponúknuť tomuto športu.”

Keby si chcelo Audi založiť nový tím, v Mercedese by vraj boli spokojnejší. “Ak by sa akýkoľvek výrobca alebo medzinárodný koncern pripojil do Formuly 1 a preukázal by, že minie iks dolárov na aktiváciu fanúšikov, do marketingu na rôznych trhoch, tak to by bol z hľadiska hodnoty úplne iný návrh pre ostatné stajne.”

Matematika je tu jednoduchá: Nováčik si musí na seba zarobiť, zvyšné tímy nemajú dôvod prijať medzi seba niekoho nového, pokiaľ im poklesnú príjmy. “Je udelených desať licencií, pri ktorých dúfame, že dokážeme zodvihnúť hodnotu. Ju však nezodvihnete len tým, že zrazu začnete rozdávať licencie ľuďom, ktorí nedokážu zvýšiť celkovú hodnotu Formuly 1.”