logo F1online.sk

Horner je rád, že jeho tím nečelí takej ťažkej váhe ako vlani

Christian Horner a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2022

Max Verstappen a Red Bull si vychádzkovým tempom vykračujú za majstrovským titulom, tentoraz dokonca aj za konštruktérskym. Zdá sa totiž, že v aktuálnej sezóne nás nečaká také veľkolepé a napínavé finále, aké sme sledovali vlani v Abú Zabí, čo Christiana Hornera veľmi teší. Dúfa tiež, že Ferrari sa počas letnej prestávky nepozviecha zo zeme.

Sotva sa Christian Horner po pretekoch usadil pred mikrofónom Sky Sports, už musel odpovedať na zákernú otázku: Odovzdáva Ferrari majstrovské trofeje Red Bullu dobrovoľne a bez boja? Šéf červených býkov pár sekúnd hľadal správne slová, ale napokon sa vynašiel: “Ideme už naživo?”

Maxovi Verstappenovi rozhodne nemožno nič vyčítať, aj v nedeľu predviedol fenomenálny výkon, no najmä po minulej sezóne sa jeden musí zamyslieť nad tým, či to tentoraz nemá až príliš jednoduché. Ferrari robí také množstvo chýb, aké sme v prípade Mercedesu nevideli. “Pozrite, ja môžem hodnotiť len naše vlastné výkony a my sme v nedeľu podali vynikajúci výkon,” napokon sa rozhodol pre diplomatickú odpoveď Horner.

S takmer stobodovým náskokom v konštruktérskom a 80-bodovým v jazdeckom šampionáte si Red Bull môže dovoliť nebyť vo vyjadreniach taký nepríjemný a útočný ako vlani. Načo mlátiť mŕtveho koňa. Jeho postoj by sa mohol zmeniť, keby sa ešte Scuderia dokázala dať dokopy, no Horner dúfa, že sa to nestane.

“Ani jedna moja bunka si neželá, aby sa im to podarilo,” úprimne vyhlásil Horner, ktorého slová tentoraz nekorešpondujú s tradičnými PR vyjadreniami o tom, aký šťastný-prešťastný je z toho, že súperi mu dýchajú na krk. “Vlani sme zažili zápas v ťažkej váhe, ktorý trval 22 kôl. Ja by som bol radšej, keby sme si tým nemuseli prechádzať zas.”

Red Bullu teraz stačí strážiť si svoje vedenie a opakovať, že šampionát je ešte dlhý. “Bodový stav vyzerá dobre, je skvelé takto odchádzať na letnú prestávku, no čaká nás ešte veľa pretekania. Ferrari je rýchle, Mercedes sa vracia do hry. Tento šampionát bude ešte veľmi, veľmi dlhý, a čaká nás aj šprint. My neberieme nič za samozrejmosť, čaká nás ešte veľa pretekov a budú to rôzne podujatia.”

Zaujímavé boli slová Mattiu Binotta, ktorý po pretekoch vo Francúzsku vyhlásil, že nevidí dôvod, prečo by jeho stajňa nemala vyhrať všetkých desať zostávajúcich podujatí a s nimi aj titul. Christian Horner v rozhovore tento “šplech” beťársky pripomenul.

Jednou zo silných stránok Red Bullu vraj je, že v ničom nepredbieha. “Aj keby sme vyhrali o jedno celé kolo, stále by sme boli prirodzene opatrní. Nikdy by som nevyhlásil, že získame double aj na nasledujúcich pretekoch. Takto my pristupujeme k motoršportu. Koncentrujeme sa na prítomnosť a zaoberáme sa vždy len najbližšími pretekmi.”

Súvisiace články